Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) (Photonews)

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) (Photonews)

Uncategorized

Vlaamse regering investeert ruim 200 miljoen euro in relance van toeristische sector

Pieter Van Berkel

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) maakt 218,5 miljoen euro vrij voor de toeristische sector in het kader van de relance na corona. Dat heeft Demir donderdag bekendgemaakt.

De coronapandemie heeft de toeristische sector erg zwaar getroffen. Het aantal bezoekers zakte in 2020 van 14 miljoen naar 5 miljoen. Het totale verlies liep in 2020 op tot 17 miljard euro. Om de sector opnieuw op de rails te krijgen, voorziet Demir extra financiële steun.

“Met mijn relanceplan wil ik de sector een nieuwe levensadem geven en tegelijkertijd de ambitie ondersteunen om versneld in te zetten op vergroening, verduurzaming, digitalisering en bewuster reizen”, zegt de minister. “Ik mik op een doelgerichte herstart voor onze sector, met een verhoogde inzet en nieuwe impulsen.”

Demir trekt 150 miljoen euro extra uit het plan ‘Vlaamse Veerkracht’ voor vijf thema’s: erfgoed, Vlaanderen natuurlijk, culinair erfgoed, Vlaanderen fietsland en congressen en events. Het geld wordt per project toegekend. Samen met de reguliere middelen die via Toerisme Vlaanderen bedeeld worden, komt dat neer op ruim 200 miljoen euro.

Daarnaast zijn de voorbije maanden al een aantal bedragen uit andere subsidiefondsen naar de sector gegaan. “28,5 miljoen euro ging vorig jaar al naar maatregelen voor de sociaal-toeristische sector”, zegt Demir. “Dit jaar heb ik 30 miljoen euro uitgetrokken voor het Vlaams Stimulusprogramma, een combinatie van renteloze leningen en subsidies voor investeringen door logies, hostels, jeugdverblijven of attracties op vlak van gezondheid, ecologie, digitalisering en professionalisering. Ook voorzie ik tien miljoen euro voor Flanders is a Festival, een initiatief om onze festivalsector er bovenop te helpen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen