Vlaamse Regering stoomt jongeren klaar voor carrière in veiligheidsberoep

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Foto: Photonews

Binnenland politiek

Vlaamse Regering stoomt jongeren klaar voor carrière in veiligheidsberoep

Kristof Luypaert

16 scholen verspreid over Vlaanderen organiseren vanaf volgend schooljaar de nieuwe opleiding ‘Defensie en Veiligheid’ aan leerlingen van de derde graad technisch secundair onderwijs (TSO). De nieuwe opleiding biedt een opstapje richting veiligheidsberoepen bij Defensie, de bewakingssector, de brandweer, de gevangenissen of de politie, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts in een persmededeling.

Defensie, de bewakingssector, de brandweer, de gevangenissen en de politie bieden elk jaar 4.000 vacatures aan. Toch blijkt het steeds moeilijker om gemotiveerde kandidaten te vinden voor deze veiligheidsberoepen. Voor al deze verschillende jobs zijn weliswaar soortgelijke competenties vereist, maar tot nu is er in het secundair onderwijs geen opleiding die jongeren klaarstoomt voor een veiligheidsberoep. Er bestaan alleen een paar opleidingen die jongeren kunnen volgen nadat ze eerst 6 jaar secundair onderwijs genoten hebben.

De Vlaamse Regering heeft nu op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts 16 scholen in het secundair onderwijs de toelating gegeven om vanaf volgend schooljaar de nieuwe opleiding ‘Defensie en Veiligheid’ te organiseren in het technisch secundair onderwijs (TSO).

“Zo kan men de scholieren van de 3de graad gedurende twee jaar beter informeren en voorbereiden op een veiligheidsberoep of een opleiding die hen verder vormt voor zo’n veiligheidsberoep. De opleiding heeft de dubbele finaliteit, en zal dus voorbereiden op de arbeidsmarkt én op het hoger onderwijs”, besluit Weyts.

SchoolGemeente
Sint-Guido-InstituutAnderlecht
GO! Technisch Atheneum Campus De BrugVilvoorde
Sint-NorbertusinstituutAntwerpen
avAnt Provinciaal OnderwijsAntwerpen
Stedelijk Lyceum LinkeroeverAntwerpen
Heilig GrafTurnhout
GO! Busleyden Atheneum – Campus StassartMechelen
Technische Scholen MechelenMechelen
Sint-FranciscuscollegeHeusden-Zolder
GO! Campus Genk Technisch Atheneum De WijzerGenk
GO! MSKA RoeselareRoeselare
Technisch Instituut Sint-VincentiusTorhout
Instituut voor Verpleegkunde Sint-VincentiusGent
GO! Lyceum GentGent
Sint-CarolusSint-Niklaas
GO! Atheneum GeraardsbergenGeraardsbergen
De 16 scholen die een opleiding ‘Defensie en Veiligheid’ mogen aanbieden

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over “Vlaamse Regering stoomt jongeren klaar voor carrière in veiligheidsberoep”

Plaats een reactie

Delen