Uncategorized

Vlaming heeft volgens GEMS-rapport 3 à 4 knuffelcontacten

Wannes Neukermans

De Vlaming, of toch de Vlaming die de motivatiebarometer blijft invullen, houdt er gemiddeld drie tot vier knuffelcontacten. Dat blijkt uit het laatste GEMS-rapport, dat als basis diende voor het Overlegcomité. 4 op de 10 Vlamingen houdt zich echter nog steeds aan de strikte regel van één knuffelcontact. Dat schrijft HLN, dat het GEMS-rapport kon inkijken.

Marc Van Ranst vindt het een potentieel drama, maar toch is het zo: vanaf 8 mei mag iedereen opnieuw twee personen uit hetzelfde gezin thuis uitnodigen. Misschien valt dat wel mee, want voor een groot deel van de bevolking zal er niet al te veel veranderen. Volgens het nieuwe GEMS-rapport houden de Vlamingen er gemiddeld bijna vier nauwe contacten op na. Knuffelen doen ze er niet per se mee. Bij Franstaligen zijn dat er bijna vijf.

Vier op tien heeft nog steeds één nauw contact

Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent), die deel uitmaakt van de GEMS, benadrukt wel dat dat een gemiddelde is: “Als je naar de verdeling kijkt, zie je dat vier op de tien ondervraagden zich wél nog aan dat ene knuffelcontact houden. Het is toch belangrijk dat we dat erbij vermelden, want je hoort soms mensen die denken dat ze nog de enige zijn die zich daaraan houden. Dat is dus zeker niet het geval en gelukkig maar.”

Daartegenover staat dat de bevraging geen representatieve staal van de bevolking weergeeft. Bijna 70 procent van de respondenten is een vrouw. Ook doen er iets meer ouderen mee. “In de resultaten controleren we daar wel deels voor door weging, maar we weten wel dat oudere mensen en vrouwen al doorheen de hele crisis meer gemotiveerd zijn en beter de maatregelen volgen”, aldus Vansteenkiste. “In die zin kunnen de resultaten ook een onderschatting van het aantal contacten zijn. Maar laat ons vandaag vooruit kijken: er is opnieuw een duidelijk plan met een drempelwaarde gecommuniceerd. Dat kan ons opnieuw motiveren om de maatregelen te volgen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen