April 14, 2021 - Brussels, Belgium: President of the EU Commission Ursula von der Leyen talks to media during a press briefing on Covid-19 vaccination developments, in the Berlaymont, the EU Commission headquarters. She declared: 'The COVID-19 pandemic remains a severe threat to people's health and livelihoods. We are in a race against time. The faster we reach our target of having 70% of adults in the European Union vaccinated, the better chances we have of containing the virus. And the good news is: Vaccination is picking up speed across Europe! Member States have received over 126 million doses of vaccines as of yesterday. And I am happy to say that today we have reached 100 million vaccinations in the EU. This is a milestone that we can be proud of. Of these 100 million vaccinations, more than a quarter are second doses which means that we have now more than 27 million people fully vaccinated. This is good news. But as we can see with the announcement by Johnson & Johnson yesterday, there are still many factors that can disrupt the planned delivery schedule of vaccines. It is therefore important to act swiftly, anticipate and adjust whenever possible. We are doing everything in our power to support Europe's vaccination roll-out, also by increasing the supply of vaccines in the coming weeks and months. This is why I am pleased to announce that we have reached an agreement with BioNTech-Pfizer to, once again, speed up the delivery of vaccines. 50 million additional doses of BioNTech-Pfizer vaccines will be delivered in quarter 2 of this year, starting in April. Those 50 million doses were initially foreseen for delivery in the fourth quarter of 2021. Now, they are available in quarter 2. This will bring the total doses delivered by BioNTech-Pfizer to 250 million doses in the second quarter. These doses will be distributed pro-rata to the population, among all the Member States. This will substantially help consolidate the roll-out of our vaccination campaigns. *** local caption *** 07108747

Uncategorized

Von Der Leyen onder vuur na fout in brief naar Zelenski

Wannes Neukermans

Ursula von der Leyen, voorzitster van de Europese commissie, heeft in een brief een uitnodiging van Volodimir Zelenski, de president van Oekraïne afgewezen. De afwijzing is ondertekend door haar kabinetschef en niet door haarzelf. Dat gaat in tegen de diplomatieke gewoonte.

President Volodimir Zelenski heeft Commissievoorzitster Ursula von der Leyen uitgenodigd om eind augustus de 30ste verjaardag van de Oekraïense onafhankelijkheid bij te wonen in Kiev. Samen met die viering zal ook de eerste top van het ‘Krimplatform’ doorgaan. De bedoeling van die top is om de steun voor de Oekraïense zaak op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim nog eens in de verf te zetten.

Niet door von der Leyen ondertekend

Von der Leyen heeft echter laten weten dat ze niet aanwezig zal kunnen zijn vanwege haar drukke agenda. Wat opvallend is, is dat haar kabinetschef Björn Seibert die afwijzing verstuurde in haar naam, terwijl de brief enkel ondertekend was door Seibert. Dat werd onthuld door nieuwssite Politico. Dat gaat op zijn minst in tegen de diplomatieke gewoonte die bepaalt dat een staatshoofd een antwoord krijgt van de commissievoorzitster zelf. Ook de afwijzing zelf roept vragen op, omdat augustus normaal gezien geen erg drukke maand is voor de Commissie.

Een woordvoerder van de Europese Commissie liet weten dat de brief van Seibert nog niet via de geijkte diplomatieke kanalen doorgespeeld aan Oekraïne. Ook is von der Leyen van plan om in eigen naam te antwoorden, zo klonk het donderdag op de briefing van de Europese Commissie. “De voorzitster was toen op missie, maar het antwoord moet door haar ondertekend worden en dat zal nu ook gebeuren.”

De Commissie benadrukt ook dat de Europese houding ten opzichte van het conflict in Oekraïne niet veranderd is. “De Europese Unie staat aan de zijde van Oekraïne op vlak van alle uitdagingen die het land heeft”, aldus de woordvoerder. De Commissie zal in augustus dan ook “op het gepaste niveau” vertegenwoordigd zijn in Kiev.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Von Der Leyen onder vuur na fout in brief naar Zelenski”

  1. Waar is er in het artikel sprake van de « Russische president Volidimir Zelenski » ? Ik heb het artikel van voor naar achter en van achter naar voor gelezen, maar overal wordt hij de president van Oekraïne, nergens van Rusland, genoemd. In Rusland zou hij trouwens, gezien de monopoliepositie van Vladimir POETIN, de president-voor-het-leven, zoals Xi JINPING in communistisch China, geen kans gemaakt hebben. De enige kritiek die ik zou kunnen uiten is de schrijfwijze van de voornaam en familienaam van de Oekraïense president in het Nederlands. Uitgaande van het Oekraïense klankensysteem wordt die in het Nederlands omgezet als ‘Volodymyr’ (‘Володимир’) en niet ‘Volodimir’ . Idem voor Zelenskyj (Зеленський), niet Zelenski. Men kan echter niet gaan eisen dat iemand die over een land schrijft ook de taal van dat land moet kennen, alhoewel Oekraïens, na het Russisch, de tweede Slavische taal is, qua belangrijkheid.

Plaats een reactie

Delen