Vooruit gemeenteraadslid dat 14-jarig meisje om naaktfoto's vroeg moet niet naar gevangenis

Foto: Links Joeri J., Rechts Schepen van Sociale Zaken Chris Bakelants (Vooruit)

Binnenland politiek

Vooruit-gemeenteraadslid dat 14-jarig meisje om naaktfoto’s vroeg moet niet naar gevangenis

Kristof Luypaert

De correctionele rechtbank in Mechelen heeft donderdag oud Vooruit/sp.a gemeenteraadslid Joeri J. (35) uit Olen schuldig bevonden aan ontucht en aanranding van de eerbaarheid van een minderjarige. De man had jarenlang aan sexting gedaan met een meisje van 14 jaar. De straf die hij van de rechtbank kreeg was mild. Hij kreeg 1 jaar met probatie-uitstel, verliest 5 jaar zijn rechten maar ontsnapt wel aan een effectieve gevangenisstraf.

Joeri J. was gemeenteraadslid in Olen en kwam een tijd geleden in opspraak nadat de moeder van een 18-jarig meisje een klacht tegen hem indiende bij de politie. Van haar 14de tot haar 17de deed Joeri J. aan sexting met een meisje dat ruim 15 jaar jonger was dan hijzelf.

Het meisje was lid van een ijshockeyclub waaraan hij ook verbonden was. Ze stuurden zeer expliciete foto’s naar elkaar via sociale media, soms via Facebook messenger, soms via Snapchat. De man stuurde naaktfoto’s naar het minderjarig meisje van 14, en vroeg haar later om er zelf ook te maken. De twee hadden elkaar leren kennen via het ijshockey en bleven in contact op sociale media.

Toen ze zelf een relatie kreeg, vroeg ze hem ermee te stoppen. Daar ging Joeri J. in eerste instantie niet op in en hij stuurde haar toch nog een laatste filmpje met zijn mannelijk lid in de hoofdrol.

Bang voor de politieke invloed en macht van de Vooruit-politicus

Het meisje had het nooit eerder durven opbiechten. Joeri J. was, zo voelde het voor haar, een machtig man die heel wat volk bij de politie kende vanuit zijn functie als lid van de politieraad. Hij werkte ook in de beveiligingssector. Het meisje was bang dat niemand haar zou geloven.

Na de feiten raakte Joeri J. effectief verkozen in de gemeenteraad. Enkele dagen na de eerste behandeling van zijn dossier in de rechtbank, nam Joeri J. zelf ontslag als gemeenteraadslid. Dat zou in overleg met zijn partij zijn gebeurd.

https://redactie.palnws.be/2021/03/sp-a-gemeenteraadslid-stapt-op-na-zedenzaak-met-14-jarig-meisje/

Het parket vorderde nochtans een straf van 37 maanden cel, inclusief een ontzetting uit de rechten. Daardoor zou de man geen politiek ambt meer mogen uitoefenen.

Vooral tegen dat laatste had de advocaat van Joeri J. zich vorige maand op de zitting hevig verzet. De rechtbank oordeelde uiteindelijk mild. Joeri J. is veroordeeld tot 1 jaar met probatie-uitstel. Hij moet als probatievoorwaarde wel een begeleidingstraject volgen als dader van seksueel geweld. Hij wordt ook vijf jaar uit zijn rechten ontzet.

Joeri J. (35) stapte eind maart met onmiddellijke ingang uit de gemeenteraad van het Antwerpse Olen. Hij leverde eerder ook al zijn partijkaart van sp.a/Vooruit – in. Marc Hannes zal namens Vooruit Joeri J. opvolgen als raadslid in de gemeenteraad van Olen.

“We hebben Joeri de voorbije jaren leren kennen als een gedreven militant, die steeds klaar stond om zich voor de maatschappij in te zetten. We zijn geschokt en de stap opzij was onafwendbaar”, zei schepen van Sociale Zaken Chris Bakelants (Vooruit) vorige maand nog aan Het Nieuwsblad.. “Ook wij hopen dat Joeri de nodige behandeling zal krijgen.

Met het vonnis van de rechtbank lijkt Bakelants alvast op haar wenken te worden bediend. Haar ex-collega Joeri J. zal inderdaad een begeleidingstraject moeten volgen als dader van seksueel geweld maar hoeft dus niet naar de cel. Tenzij het parket nog beslist om in beroep te gaan tegen de uitspraak. Dat is op dit ogenblik nog niet bekend.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

9 gedachten over “Vooruit-gemeenteraadslid dat 14-jarig meisje om naaktfoto’s vroeg moet niet naar gevangenis”

  1. Leuk toch als je pedofiel bent en in België woont. De schaamte die ik voel om Belg te zijn door dit te lezen is ongelofelijk groot. Wat een ziek rechtsysteem hebben we een pedojager moet wel de gevangenis in maar een pedo niet, leg me dat eens uit!!!

  2. Dergelijke vunzigheid van linkse signatuur haalt het VRT-journaal natuurlijk niet. Maar een dom mens dat enkele maanden geleden een bloemetje ging zetten op het graf van een vele decennia geleden gestorven Oostfronter: dàt was pas nieuws!

Plaats een reactie

Delen