De Russische oppositieleider Alexei Navalny. Foto Shutterstock

De Russische oppositieleider Alexei Navalny. Foto Shutterstock

Uncategorized

VS dreigt met consequenties indien Russische oppositieleider Navalny zou sterven

Simon Segers

De Amerikaanse, nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan dreigt met maatregelen tegen het Kremlin indien de Russische oppositieleider Alexei Navalny zou sterven in gevangenschap. “Rusland zal verantwoordelijk gehouden worden door de internationale gemeenschap voor wat er gebeurt met meneer Navalny zolang hij in hechtenis zit.”

Alexei Navalny is een befaamd criticus van president Poetin. Hij werd in het verleden al meerdere keren gearresteerd en beschuldigd van corruptie. In augustus vorig jaar werd de oppositieleider onwel aan boord van een vliegtuig. Navalny werd overgebracht naar een ziekenhuis in Berlijn en twee onafhankelijke onderzoeken vonden sporen van een zenuwgif. De Russische regering ontkende alle betrokkenheid.

Sinds januari houdt het Kremlin Navalny gevangen. Hij zou de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating in 2014 geschonden hebben. Een woordvoerder verklaart dat zijn toestand achteruit gaat en dat hij gevraagd heeft om onderzocht te worden door een arts. De regering wil dit verzoek niet inwilligen en Navalny is ondertussen sinds eind maart in hongerstaking.

Onder andere de EU en de VS willen sancties opleggen aan Rusland omwille van het gebruik van een chemisch wapen tegen een politieke tegenstander. Dit is een schending van internationale wetgeving. Sullivan zegt nog niet wat de mogelijkheden zijn: “We bekijken verschillende mogelijke sancties die we kunnen opleggen, maar ik ga deze op dit moment niet publiek bekendmaken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen