Uncategorized

West-Vlaamse familie onderwerp van gigantisch fiscaal onderzoek

Wannes Neukermans

De familie die eigenaar is van winkelketen Supra Bazar is het voorwerp van een strafonderzoek dat loopt tot in Luxemburg. Dit dossier lijkt één van de grootste ooit te worden in België.

Supra Bazar werd in 1964 opgericht door Marcel Vanhalst, een voormalig vlasboer. In vele opzichten is Supra Bazar typisch West-Vlaams: een bazar met vijf megawinkels waarin zo goed als alles te koop is: verschillende grootwarenhuizen onder één dak. De bijpassende slogan is dan ook ‘Je vindt er alles’.

Nu maakt de familie Vanhalst het voorwerp uit van een gerechtelijk onderzoek. Daarbij organiseerden in december speurders zelfs een reeks huiszoekingen in Luxemburg. Het parket bevestigt het onderzoek in kader van een onderzoek naar witwassen, fiscale fraude, btw-fraude en fraude in erfenisbelastingen.

De familie, zoon Geert Vanhalst en dochter Nadine Vanhalst zouden samen een vermogen geërfd hebben van zo’n 250 miljoen euro. Dat gigantische kapitaal zou fiscaal verjaard zijn, en daarbovenop ook in schril contrast staan met de jarenlange belastingaangiftes, alsook een beperkte fiscale regularisatie die de familie ooit deed.

100 procent van kapitaal aangeslagen

De broer en zus riskeren een aanslag van 60 tot zelfs 100 procent van hun kapitaal. Het kan dus één van de grootste fiscale dossiers in ons land worden. Het kan het dossier van Omega Diamonds (150 miljoen euro) evenaren en mogelijks de 100 miljoen van ‘Louiske Stoof’ (Radiatoren Henrad) zou overtreffen.

De belastingdienst kwam het vermogen op het spoor dankzij informatie die hij automatisch ontvangt uit andere departementen door de ‘common reporting standards’, te vergelijken met wat in België over de familie fiscaal bekend is. Daardoor gingen alle knipperlichten op rood. Door de grootte van het dossier was het niet de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) maar het parket dat de leiding nam in het dossier. Zij lieten een onderzoeksrechter aanstellen.

In 2019 viel die al binnen op de hoofdzetel van het West-Vlaamse Supra Bazar. Afgelopen december zette de onderzoeksrechter ook een rogatoire commissie op met bestemming Luxemburg. Adviseur van de familie Francis Ferrant en enkele vennootschappen van Ferrant en de familie waren daar het doelwit van de speurders. Ferrant, een naar Luxemburg verhuisde Bruggeling, verwierf de Luxemburgse nationaliteit en beheerde het fortuin van de Verhalsten steeds stoutmoediger.

Constructies op Malta

De familie kon kiezen voor een vierde fiscale-amnestieronde. Dat zou inhouden dat de familie 35 procent zou betalen op hun fiscaal verjaarde kapitaal. In plaats daarvan duwde hij het gaspedaal in. Via constructies en investeringen die liepen over Malta tot in Mauritius. In dat laatste land werd ingezet op de oprichting van een nieuwe bank. Daar zouden ze geen last hebben van nieuwe regels inzake transparantie en daardoor kon die ook dienstig zijn voor mensen die soortgelijke ‘oplossingen’ zoeken.

Ook ging Ferrant ook nog eens dermate slordig of risicovol tewerk met het fortuin van de familie Vanhalst. Daardoor raakten ze enkele tientallen miljoenen kwijt. De twee kinderen van Marcel Verhalst riskeren dus het grootste deel van hun geërfde fortuin kwijt te spelen.

Zowel de advocaten van Ferrant als die van de familie nemen het standpunt in dat ze niets fout gedaan hebben. Beide kanten hebben het volste vertrouwen in een goede afloop van de zaak.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “West-Vlaamse familie onderwerp van gigantisch fiscaal onderzoek”

  1. Omega Diamonds is een goed vb. : 10 jaar gerokken en dan afgekocht met een aalmoes. De eis wad 5? MILJARD, betaald bedrag 160 miljoen. Ondertussen mogen jij en ik +50% dokken voor de kast van Kakabibi

Plaats een reactie

Delen