Vleermuizenmarkt

Uncategorized

WHO vraagt verbod van verkoop levende dieren: “Bron van infectieziekten”

Wannes Neukermans

Verschillende internationale organisaties, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), hebben dinsdag opgeroepen tot een wereldwijde opschorting van de verkoop van levende wilde zoogdieren op de voedselmarkt. Levende dieren blijken voor meer dan 70% van alle opkomende infectieziekten bij de mens.

“Dieren, met name wilde dieren, zijn de bron van meer dan 70 procent van alle opkomende infectieziekten bij de mens, waarvan vele worden veroorzaakt door nieuwe virussen”, aldus de WHO, de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) en het Milieuprogramma van de VN (UNEP) in een gezamenlijke verklaring.

Volgens WHO-experts is het coronavirus overgedragen via wilde dieren. Althans, dat is één van de theorieën. In hun laatste verslag over de oorsprong van de ziekte, verwijzen ze naar de markt in de Chinese stad Wuhan. Daar werd één van de eerste gevallen van Covid-19 gemeld, en lijkt nu ook een van de belangrijkste punten van verspreiding van de pandemie.

Meer hygiëne op voedselmarkten

Naast die opschorting vragen de organisaties om hygiënischer te werk te gaan op traditionele voedselmarkten. Dat moet niet alleen de overdracht van ziektes van dier op mens voorkomen, maar ook tussen handelaar en klant. Er moeten volgens de organisaties regels komen om het fokken en de verkoop te controleren van wilde dieren die op markten worden verkocht voor menselijke consumptie.

Ten laatste vragen de organisaties om veterinaire inspecteurs op te leiden die de nieuwe regels kunnen handhaven, om bewakingssystemen te versterken om nieuwe ziekteverwekkers op te sporen en om voorlichtings-en bewustmakingscampagnes op te zetten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “WHO vraagt verbod van verkoop levende dieren: “Bron van infectieziekten””

  1. Het parket heeft andere prioriteiten (MVR op Twitter te beschermen) ……..”In Brussel kun je aap eten. Dat ontdekte het Belgische tv-programma Pano.
    Lees ook
    Jaarlijks komt er naar schatting zo’n 100 à 150 ton vlees van wilde dieren uit het Afrikaanse regenwoud België binnen, schat het Wereldnatuurfonds (WWF). Dit jaar werd al ruim 1.000 kilo vlees onderschept; van 24,8 kilo vermoedt de douane dat het bushmeat betrof, schrijft De Morgen.

    Voor Pano slaagde verslaggever Stijn Vercruysse erin zelf een stuk chimpanseevlees in te voeren. Noch op de luchthaven in Congo, noch op Zaventem bleek er een vuiltje aan de lucht. En zelfs al zou hij zijn betrapt, had Vercruysse weinig te vrezen, vertelt hij. Ondanks de strafmaat (2 jaar cel en €300.000 boete) is er de afgelopen 4 jaar niemand bestraft. Vervolging blijkt moeilijk omdat het bewijsmateriaal om veiligheidsredenen vaak vernietigd wordt en de verdachten meestal geen Belgen zijn. Het parket moet dan beslissen of vervolging prioriteit krijgt.

Plaats een reactie

Delen