Ben Weyts. Foto Photonews.

Ben Weyts. Foto Photonews.Flemish Minister of Education, Sports, Animal Welfare and the Flemish Periphery answers questions during a plenary session of Flemish Parliament. on March 31, 2021 in Brussels, Belgium, 31/03/2021 ( Photo by Bert Van Den Broucke / Photonews

Uncategorized

Wordt dt-regel geschrapt? Ben Weyts: “De lat moet niet lager, maar net hoger”

/

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts is niet te spreken over het idee om de dt-regel te schrappen. Gisteren werd daarover gedebatteerd in De Afspraak met schrijfster Kristien Hemmerechts en onderwijsexpert Wouter Duyck. Hemmerechts leek voorstander te zijn van een schrapping van spellingsregels, maar Weyts wil daar niet aan denken.

De discussie over de dt-regel laaide op in de nasleep van de bekendmaking van de Universiteit van Hull dat ze geen punten meer zouden aftrekken voor spel-en taalfouten op examens. In Vlaanderen komt die discussie tot uiting in een debat over de dt-regel.

“Ik begrijp het punt dat die universiteit wil maken”, aldus Hemmerechts. “In mijn lessen zie ik dat creatief schrijven niet over spellen gaat, als je er de nadruk op legt, verlam je ook mensen. Studenten kunnen heel creatieve teksten schrijven, ook al staan er spelfouten in. Taal is zoveel meer dan juiste spelling.” Volgens Hemmerechts zal de dt-regel hoe dan ook ooit verdwijnen, onder meer omdat er spellingscorrectors bestaan.

Hemmerechts kreeg heel wat kritiek op sociale media, en ook minister van Onderwijs Ben Weyts is absoluut geen voorstander van het idee om spellingsregels zoals de dt-regel te laten varen. “De lat moet niet lager, maar net hoger”, aldus Weyts op Twitter. “We hebben in Vlaanderen geen bodemschatten: we moeten het voor onze welvaart hebben van kwalitatief onderwijs.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




9 gedachten over “Wordt dt-regel geschrapt? Ben Weyts: “De lat moet niet lager, maar net hoger””

  1. Het moet leuk en plezant blijven op school, dus niet te moeilijk doen vindt Emmerechts, en daarbij, iedereen dom is ook een niveau en dan voelt niemand zich gediscrimineerd.

  2. Hemmerechts weet maar al te goed waarom in Hull de spellingsfouten niet meer aangerekend worden!Omdat er studenten zitten van lagere sociale komaf en men geen discriminatie wil!De woke maatschappij neemt buitenaardse proporties aan.Hemmerechts is een linkse troela die gewoon is om te provoceren.Typisch voor mensen,die alhoewel ze een”zekere status” hebben,niet veel om handen hebben en waarschijnlijk vol frustraties zitten!

  3. Het is allemaal erg ingewikkeldt. Tien voor Taal zal ik nooit weeten te winen. Maar ik blijf proberen, eens gebrobeert moet hed lukken! Belangrijksde is dat men weed was je bedoelt. Dan komen we er samen wel uid. Anders allemaal een hele week strafwerk! Groet.

  4. Ooh, Hull, hebben ze daar een universiteit? In de geburen van Hull, Leeds, Newcastle en York spreekt men toch alleen maar, letterlijk en figuurlijk, onverstaanbaar steenkoolengels dialect…

Plaats een reactie

Delen