Jan Peumans duwt Limburgse N-VA-lijst | PAL X

Zuhal Demir en Jan Peumans. Twitter

Uncategorized

Zaak-Chovanec: Slovaakse regering stelt zich burgerlijke partij

Anton Schelfaut

De Slovaakse regering heeft zich burgerlijke partij gesteld in het onderzoek naar de dood van Jozef Chovanec. De man stierf in 2018 na een hardhandig politieoptreden in een cel op de luchthaven van Charleroi. “We kunnen niet aanvaarden dat een landgenoot mishandeld wordt omwille van zijn nationaliteit”, klinkt het.

Slovakije heeft zich burgerlijke partij gesteld in het Belgisch gerechtelijk onderzoek. Dat berichten Het Laatste Nieuws en De Morgen. Advocate Ann Van de Steen, die de belangen verdedigt van Henrieta Chovancová – de weduwe van Chovanec – en hun dochtertje, treedt nu ook op namens de Slovaakse regering.

In september vorig jaar keurde het Slovaakse parlement al een resolutie goed. Daarin werd geëist dat de Europese Commissie de dood van Chovanec onderzoekt.

Racistische motieven

“Gezien de feiten is het duidelijk dat er minstens ernstige aanwijzingen zijn dat de dood van meneer Chovanec een misdrijf is. De opzettelijke slagen hebben mee tot zijn dood geleid”, klinkt het in de burgerlijke partijstelling.

Slovakije mikt op een vervolging voor de rechtbank en vraagt voorlopig één euro schadevergoeding. “Het exacte bedrag zal later becijferd worden.”

“Er is een Slovaakse burger overleden ten gevolge van feiten die momenteel worden onderzocht. Het Slovaakse volk – vertegenwoordigd door de Republiek Slovakije – was geschokt door de feiten, vooral na het zien van de beelden uit de politiecel. Tijdens de politietussenkomst zijn er nazibewegingen gemaakt – het zou dus kunnen dat er racistische motieven hebben gespeeld. De Slovaakse staat kan níét aanvaarden dat een van zijn onderdanen mishandeld werd omwille van zijn nationaliteit.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Zaak-Chovanec: Slovaakse regering stelt zich burgerlijke partij”

  1. Een zware straf voor de betrokken agenten.En geen excuses van ,we staan soms onder zware stress en we weten met onze agressie geen weg etc. Dat zulke feiten gepleegd wordt door politieagenten is afschuwelijk.Zij zouden het voorbeeld moeten geven.Door deze zaak en nog andere doofpotzaken heeft de burger zijn vertrouwen in de politie al lang verloren.Dit is gewoon moord en niks anders.Politie,uw vriend? Die tijd is blijkbaar voorbij.

Plaats een reactie

Delen