Sihame El Kaouakibi. Foto Photonews.

Sihame El Kaouakibi. Foto Photonews.

Uncategorized

Zaak El Kaouakibi: 2 op 3 facturen aan stad Antwerpen frauduleus of verdacht, goed voor 2,5 miljoen euro

/

Van de 202 facturen die Sihame El Kaouakibi indiende bij de stad Antwerpen ter controle van haar verkregen subsidies, zijn er amper 71 helemaal in orde. Bijna twee derde van de facturen zijn dus verdacht of frauduleus, goed voor een bedrag van een slordige 2,5 miljoen euro.

Een audit van het Antwerpse stadsbestuur bevestigde de vermoedens dat voormalig Open Vld-parlementslid en zelfbenoemd sociaal onderneemster fraude pleegde met subsidies. Hoeveel geld El Kaouakibi precies verduisterde of fraudeerde, wordt verder onderzocht. Maar details uit het auditrapport scheppen geen mooi beeld.

Twee derde facturen frauduleus of verdacht

Sinds 2014 kreeg Sihame El Kaouakibi ruim 5 miljoen euro subsidies. Dat zou eerst een stuk minder zijn, want de renovatie aan haar Urban Center werd geraamd op 1,9 miljoen euro, maar uiteindelijk vroeg en kreeg ze daarvoor maar liefst 4 miljoen euro subsidies. Het feit dat El Kaouakibi een verdubbeling van de geraamde kostprijs kon krijgen, roept al vragen op. Ook omdat er met die subsidies weinig gebeurd lijkt te zijn. Het project is tot op de dag van vandaag verre van afgewerkt.

Daarboven komt nog het totaal gebrek aan controle. In totaal diende ze voor die verbouwingen 202 facturen in, wat verplicht is bij het verkrijgen van subsidies zodat gecontroleerd kan worden of het geld correct besteed wordt. Die facturen werden nooit deftig gecontroleerd, tot nu.

Uit het auditrapport dat eind vorige week verscheen blijkt dat van die 202 facturen amper 71 facturen bestempeld worden als ‘helemaal in orde’. De overige 131 facturen vertonen problemen, gaande van ‘onterecht afgerekend’ tot ‘gemanipuleerd’ en ‘dubbel betaald’. Maar liefst twee derde van alle ingediende facturen ter controle (die dus niet gebeurde) is dus frauduleus of op z’n minst verdacht. In totaal gaat het om liefst 2,47 miljoen euro aan dubieuze facturen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




6 gedachten over “Zaak El Kaouakibi: 2 op 3 facturen aan stad Antwerpen frauduleus of verdacht, goed voor 2,5 miljoen euro”

  1. Maar wat als de oplichter vrij spel kreeg door gebrek aan toezicht en controle? Wat zouden er in een normaal land, ipv Vlaanderen, de gevolgen kunnen zijn voor Sihame El Kaouakib (OVLD) en haar medeplichtigen binnen het Antwerpse stadsbestuur? In de Dorpstraat fluistert men dat betrokken actoren bescherming genieten van hun respectievelijke partijen N-VA en OVLD. Vergis ik mij als ik de perceptie heb dat het Waals gerecht en gewest in het verleden gesjoemel van politici strenger aanpakten dan in Antwerpen?

  2. Bart De Wever zou in het voetspoor moeten treden van zijn Japanse collega’s, een miezerig podium moeten betreden, knielen, het voorhoofd en de handpalmen tegen de grond en het volk om vergiffenis vragen. Dan zou hij al zijn functies moeten neerleggen en als leraar geschiedenis zijn brood moeten gaan verdienen.

  3. Show me the money. In een brief aan de burgemeester, van de narcotica stad Antwerpen, vroeg El Kaouakibi een geschenk van 1,2 miljoen euro (sic). De stad Antwerpen gaf haar het geld. De Amerikaanse versie van Bonnie en Clyde moest zich met minder tevreden stellen. Wat is de reële relatie tussen El Kaouakibi en burgemeester Bart De Wever. Wordt hij soms afgeperst door dat mens, heeft hij een speciale verhouding met haar? Wat was de eindbestemming van die kapitalen? Wordt het geen tijd dat het gerecht het college van burgmeester en schepenen van Antwerpen op de rooster legt? Hoeveel geld heeft Bart De Wever al besteed aan Antwerpenaren met bescheiden inkomen en precaire groepen in de samenleving? Werden mogelijke pistes met de drugmaffia of islamitisch organisaties al onderzocht? Wat we vandaag zien is misschien het topje van de ijsberg. Zal het gerecht erin slagen het netwerk bloot te leggen en op te rollen of krijgen we een remake van de “bende van Nijvel”.

Plaats een reactie

Delen