Bernard Tapie. Foto Photonews. © JB Autissier/PanoramiC/Photo News - 10890313-010

Bernard Tapie. Foto Photonews. © JB Autissier/PanoramiC/Photo News - 10890313-010

Uncategorized

Zakenman Tapie klaagt Luikse advocaat aan

Ruben Notteboom

De Franse zakenman Bernard Tapie heeft een klacht ingediend tegen een Luikse advocaat en universiteitsprofessor. Hij beschuldigt de advocaat van juridische oplichting in België en Frankrijk. Dat meldt onder andere Le Soir.

De Luikse advocaat heeft zich volgens Tapie schuldig gemaakt aan een soort oordeelsfraude. Hij zou “frauduleuze manoeuvres uitgevoerd hebben om rechters en rechtbanken te misleiden.” Het verhaal achter de klacht gaat al enige tijd terug en is ingewikkeld.

Tapie spreekt van “misleiding”

Eind april 2020 eiste de handelsrechtbank van het Franse Bobigny de liquidatie van de bedrijven van de Groupe Bernard Tapie. Een harde klap voor de zakenman, maar nog niet het einde.

Op 21 december 2018 werd in Luik namelijk al dezelfde procedure gestart tegen GBT Holding, de Belgische fiaal van Groupe Bernard Tapie. De zaak was eigenlijk gericht tegen Real Estate Investment, SREI, dat zich binnen GBT Holding bevindt. SREI beheert trouwens de villa van Tapie, een detail dat zeer belangrijk is in dit verhaal.

800.000 euro door een commissie

Advocaat en professor Roman Aydogdu werd aangesteld als curator. De datum werd in september 2020 vastgelegd voor 14 oktober, maar de curator beweerde daarvan niet op de hoogte te zijn. Daarom werd de zaak uitgesteld tot 4 november en tussen 14 oktober en 4 november werd SREI failliet verklaard door de Luikse rechtbank.

Curator Aydogdu moet daarom de verkoop leiden van de villa. Die is 70 miljoen waard en Aydogdu wist 800.000 euro op te strijken met een commissie volgens Tapie. Daar wringt het schoentje. Volgens Tapie heeft Aydogdu opzettelijk tijd proberen rekken om in het geheim procedures in Luik te starten zonder hem op de hoogte te brengen, waarschijnlijk voor eigen geldgewin. Daarom diende Tapie klacht in.

Aydogdu beweerde in Le Soir nog niets te weten van de klacht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen