Macron. Foto Shutterstock.

Macron. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Zeven ex-leden communistische Rode Brigade opgepakt in Frankrijk

Wijnand Meeus

De Franse politie arresteerde deze morgen zeven voormalige leden van de Rode Brigades. Dat was een Italiaanse communistische beweging. Het gerecht is daarnaast nog op zoek naar drie anderen. President  Emmanuel Macron heeft op vraag van Italië de tien namen aan het parket doorgegeven.

De tien terreurverdachten werden in Italië veroordeeld voor verschillende terreurdaden in de jaren ’70 en ’80. De groepering zorgde voor veel geweld en moord in hun actieve jaren. De brigadisten maakten zich schuldig aan politieke moorden, roofovervallen, ontvoeringen en sabotage. In de jaren tachtig kon het grootste deel van de terreurgroep worden opgerold.

De beslissing tot arrestatie gaat volledig in tegen de zogenaamde ‘Mitterand-doctrine’, en dat wil Macron ook ten zeerste benadrukken. Toen in 1985 enkele leden van de Rode Brigades de terreurbeweging de rug toekeerde, besloot de toenmalige socialistische Franse president François Mitterand dat deze criminelen asiel kregen in het land en niet uitgekeerd konden worden.

Italië vraagt al jaren de uitlevering van extreemlinkse activisten die in Frankrijk een onderkomen hebben gevonden na de “loden jaren”. Die situeerden zich vooral tussen 1968 en 1982 en werden gekenmerkt door aanslagen en geweld van de Rode Brigades. Frankrijk ging bijna nooit op die vraag in.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

1 gedachte over “Zeven ex-leden communistische Rode Brigade opgepakt in Frankrijk”

Plaats een reactie

Delen