"Rokers aan de in- en uitgang van ziekenhuizen zorgen voor overlast." Foto Shutterstock.

"Rokers aan de in- en uitgang van ziekenhuizen zorgen voor overlast." Foto Shutterstock.

Uncategorized

Ziekenhuizen willen geen rokers meer aan in- of uitgang

Ruben Notteboom

12 Vlaamse ziekenhuizen willen niet langer dat rokers aan de in- of uitgang staan. Er zijn speciale rookruimtes voorzien en men moet daar ook blijven. Zo zijn ze enerzijds niet meer in het zicht van de andere mensen en anderzijds zou dat vermijden dat mensen rook inademen bij het binnen- of buitengaan.

De campagne Rookvrije zorg, gesteund door het Vlaams instituut Gezond Leven vzw, is de motor achter dit idee. Onder de slogan “Zien roken, doet roken” hopen ze rokers “uit het zicht van mensen te houden.” “Kinderen kopiëren gedrag, dus ook rookgedrag. Dit project zorgt ervoor dat ziekenhuizen het goede voorbeeld geven en meewerken aan een rookvrije generatie,” zegt Katrijn Vandamme van Gezond Leven aan VRT.

Meerokers en een rookvrije generatie

Een ander argument voor deze campagne is het meeroken. Wie door tabakrook loopt, rookt onvrijwillig mee. Zeker voor longpatiënten kan dit problematisch zijn. Daarom vindt de campagne het zeer belangrijk om niet aan de in- of uitgang te roken, noch te roken waar andere mensen zouden kunnen passeren.

De 12 deelnemende ziekenhuizen hopen eigenlijk om volledig rookvrij te worden in de toekomst. Volgens de Stichting tegen Kanker steunt 81% van de Belgen het idee van een rookvrij ziekenhuis. De deelnemers van het onderzoek van Stichting tegen Kanker gaven ook aan dat vooral de rook aan de ingang stoort.

Rookgordijn aan in- en uitgang

Katrijn Vandamme beweert regelmatig mails te krijgen over rokers aan de deur van de ziekenhuizen. “Recent contacteerde een vader ons. Hij moest met zijn pasgeboren dochtertje door een rookgordijn. Zijn dochter kreeg zo de rook ook binnen als allereerste buitenlucht. Dat kan echt niet.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

14 gedachten over “Ziekenhuizen willen geen rokers meer aan in- of uitgang”

  1. ik ben (jammer genoeg?) oud genoeg om mij een andere studie te herinneren- van enkele decennia geleden dus, idd- die aantoonde dat kinderen van rokende ouders net MINDER VAAK zelf aan t roken gingen; vwg aan den lijve ondervonden welke negatieve implikaties roken inhoudt.
    wat een quatch allemaal!
    alleszins: ook die- wellicht terechte, al dan niet succesvolle- anti rook hetze doet het aantal depressieven, anti depressiva slikkers , aantal suïcidalen, aantal suïcides schijnbaar NIET dalen !

  2. Het is eigenlijk waar, wat een ramp voor de niet rokers als ze buiten komen en door een walm rokerslucht moeten gaan. Dacht dat er buiten altijd wind was, maar swat ze moeten het kind een naam geven. Lang leve de uitlaatgassen van de lijnbussen die vrijwel aan alle in of uitgangen staan te stationeren. Dat is pas gezonde lucht!

  3. Kankerwolk? Niet overdrijven. Uitlaten van auto’s veroorzaken ergere ‘kankerwolken’. Moeten we dan maar allemaal met een gasmasker rondlopen uit vrees om dood te gaan? Stop de hypochondrie.

  4. “ik herinner me …” is zowat het minst waardevolle (lees géén ) als argument. Het is trouwens net als bij alcoholisme. Je zet je af of begint er vroeg mee. En dan is er nog nature or nurture (genetische aanleg) Het verband tussen nicotine en antidepressiva of zelfmoorden ontgaat me totaal.

  5. Het duurt helaas even voor rokers ‘op (of onder) de grond liggen maar het is toch echt hun eigen schuld.
    Waar het stampen vandaan komt dat kan ik me (gelukkig ) niet inbeelden.

  6. Toch steeds verbazingwekkend dat drugverslaafden niet willen en kunnen begrijpen dat drugs illegaal is.
    En een joint stinkt niet zekers
    Ga in therapie en
    Stay clean!

Plaats een reactie

Delen