Vader stopt relschoppende zoon in koffer van auto | PAL Tweets

Zuhal Demir. Belga

Uncategorized

Zuid-Afrika: felle natuurbrand op Tafelberg, universiteit deels in de as

Niels Geerinck

In Zuid-Afrika is een felle natuurbrand uitgebroken op een flank van de befaamde Tafelberg. De brand heeft ondertussen de universiteit van Kaapstad bereikt. Een deel van de universiteit is al volledig afgebrand, waaronder het restaurant en de bibliotheek.

https://twitter.com/kimondegreef/status/1383796941499224076?s=20

De brand zorgde al voor heel wat vernieling op de flanken van de Tafelberg. Het vuur bereikt nu ook delen van de Kaapse universiteit. Het restaurant zou al volledig in de vlammen zijn opgegaan. De studenten die op de campus verbleven, werden al geëvacueerd door de brandweer en hulpdiensten.

De bibliotheek zou ook grotendeels in de as zijn gelegd. “Met wat we nu weten, lijkt het erop dat de bib is afgebrand en dus ook de speciale collectie die daar is ondergebracht. Daar zitten heel unieke stukken in die niet gedigitaliseerd zijn: getuigenissen uit de periode van apartheid en de overgang naar de democratie, maar ook oude stukken over volken zoals de Khoi en de San. Het is een enorme verwoesting eigenlijk.”, aldus professor Ariane De Lannoy.

Naast de universiteit tastte het vuur ook de oudste windmolen van Zuid-Afrika aan. De zogenaamde ‘Moster’s Meul’ dateerde van 1796 en ging helemaal in de vlammen op.

Grootschalige operatie

Om het vuur te bedwingen worden meer dan 120 brandweerlui en vijf blushelikopters gebruikt. Twee brandweermannen raakten al gewond maar er velen volgens de hulpdiensten nog geen doden. Het vuur is moeilijk te blussen gezien de droogte en de sterke wind.

Kampvuur

Volgens de autoriteiten zou de brand veroorzaakt zijn door een uit de hand gelopen kampvuur, vermoedelijk aangestoken door een dakloze. Zuid-Afrika kampt al een hele tijd met een periode van droogte, waardoor de kans op branden ook aanzienlijk toeneemt. De harde wind zorgt voor een snelle verspreiding van de vlammen.

De Tafelberg torent boven Kaapstad uit en is te herkennen aan zijn platte bovenkant. Het is één van de voornaamste toeristische trekpleisters van het land.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Zuid-Afrika: felle natuurbrand op Tafelberg, universiteit deels in de as”

Plaats een reactie

Delen