23-11-2019: Nieuws: Intocht Sinterklaas Balk: Balk © Orange Pictures / Photo News ! only BELGIUM !

Cultuuroorlog

Zwarte Piet blijft verboden op Facebook

Wannes Neukermans

Foto’s van Zwarte Piet blijven verboden op Facebook. Het Facebook Oversight Board heeft dat beslist.

“Hoewel Zwarte Piet behoort tot een culturele traditie die wordt gedeeld door veel Nederlandse mensen zonder duidelijke racistische bedoelingen, maakt deze traditie gebruik van blackface, wat in brede kringen wordt erkend als een schadelijk raciaal stereotype.Dat schreef het Facebook Oversight Board (OSB), waarmee ze de ban van Zwarte Piet, die Facebook vorige zomer uitvaardigde. Dat schrijven kreeg vooral in Nederland onmiddellijk veel reacties.

Vergelijking met blackface

In augustus van 2020 besloot Facebook dat afbeeldingen van Zwarte Piet in strijd zijn met de gebruiksregels. Ook op Instagram werden foto’s van Zwarte Piet verboden, aangezien dat socialemediaplatform ook eigendom is van het bedrijf van Mark Zuckerberg. Facebook vond toen dat Zwarte Piet zeer weinig verschilde van blackface. Dat is een praktijk die tot de jaren ’60 ingeburgerd was in de VS. Blanke artiesten schminkten zich toen als karikatuur van zwarte personen. Facebook verbood tegelijk ook joodse karikaturen.

Een Nederlandse Facebookgebruiker ging echter al in beroep tegen de beslissing. Zijn video werd in december offline gehaald vanwege die nieuwe regel. Op de video waren twee Zwarte Pieten te zien. Sinds enkele maanden is het mogelijk om in beroep te gaan tegen een beslissing van het Facebook Oversight Board. Dat orgaan is door Facebook zelf opgericht, er zetelen experts in op vlak van vrije meningsuiting en mensenrechten.

Zwarte kinderen voelen zich bang en onveilig tijdens Sinterklaasfeest

Een meerderheid van het OSB vindt dat Facebook terecht afbeeldingen van Zwarte Piet verbiedt. Ze maken een uitzondering voor gevallen waarbij foto’s van Zwarte Piet gebruikt worden om te sensibiliseren.

De meerderheid “neemt nota van gedocumenteerde gevallen waarbij zwarte mensen, in verband met Zwarte Piet, discriminatie en geweld ondervonden, waaronder berichten dat zwarte kinderen zich thuis bang en onveilig voelden en niet naar school durfden te gaan tijdens het Sinterklaasfestival”. De meerderheid van de OSB vindt dat het toelaten van berichten op Facebook met Zwarte Piet zou leiden tot een omgeving die zwarte mensen discrimineert.

Kinderfeest verdeelt mensen

Het OSB gelooft echter wel dat gebruikers het onrechtvaardig kunnen vinden dat hun inhoud zonder uitleg verwijderd word. “Facebook had de gebruiker duidelijk moeten uitleggen dat de video was verwijderd vanwege de regel over blackface, maar dat heeft het niet gedaan”, aldus de uitspraak van de OSB.

Verschillende Nederlandse Black Lives Matter en anti-Zwarte Piet organisaties hebben al positief gereageerd op de uitspraak. Op sociale media is er echter opnieuw veel ophef over hoe het nu verder moet met Zwarte- of RoetPiet. Het kinderfeest verdeelt Nederland, en in mindere mate Vlaanderen, opnieuw in twee kampen.

https://twitter.com/SomeoneonlyIknw/status/1381968648269488128?s=20

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Zwarte Piet blijft verboden op Facebook”

  1. Waarom verdedigen de liberale, katholieke en linkse partijen ons nationaal erfgoed, identiteit en de vrije meningsuiting niet/nooit? Verdedigt N-VA ze überhaupt nog? Moet blank Vlaanderen dan een knieval doen voor onverdraagzame zwarte Afrikaanse kolonisten en zich aanpassen aan hun normen en waarden?

  2. Het treft mij dat je spreekt over zwarte Afrikaanse kolonisten. Gewoon omdat ik er ook zo over denk. Een punt om in gedachten te houden bij iedere actie of artikel over dekolonisatie.

  3. Het ‘black face’ ge-emmer’ is een Amerikaanse aangelegenheid. Waarom laat men toe dat een Amerikaans privé bedrijf dit begrip transponeert naar een gemeenschap waar het begrip ‘black face’ onbekend is?

Plaats een reactie

Delen