12.000 Ajax supporters vieren feest: "Elke week mobiele eenheden inzetten en dit laten we gaan?"

Zo'n 12.000 Ajax supporters verzamelden voor het stadion. Foto: Twitter.

Uncategorized

12.000 Ajax supporters vieren feest: “Elke week mobiele eenheden inzetten en dit laten we gaan?”

Kristof Luypaert

In Nederland krijgt burgemeester Femke Halsema zware kritiek na het kampioensfeest van Ajax. Zondag is doelbewust niet ingegrepen bij een feestende menigte van naar schatting 12.000 supporters. Die bevonden zich dicht op elkaar gepakt voor de Johan Cruijff Arena. Zowel het stadsbestuur als de club krijgt de kritiek te meten met twee maten en gewichten.

Een woordvoerder van burgemeester Halsema (GroenLinks) erkent dat het te druk was. Hij zegt dat er niet is ingegrepen door de Mobiele Eenheid “om rellen in de stad te voorkomen”. De Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge zei vandaag dat Ajax “meer maatschappelijke verantwoordelijkheid” had moeten nemen.

De voorbije maanden maakte de burgemeester nochtans wel vlot gebruik van zogenaamde “noodverordeningen”. Onder meer rond het Museumplein, waar wekelijks een duizendtal demonstranten aanwezig waren die protesteerden tegen de coronamaatregelen. Dat daar, in tegenstelling tot tegen de voetbalfans, wél is ingegrepen door de mobiele eenheden komt noemen sommigen een ‘klassenmaatschappij’. Ook in diverse parken, waaronder het Vondelpark, trad de politie sneller op  bevel van de burgemeester.

Rechtsongelijkheid tegenover al die ondernemers die maanden dicht moesten

Bij voetbalclub Ajax zelf is men weinig schuldbewust. “De spelers zijn spontaan vanaf het veld rechtdoor naar het parkeerdek gelopen, in het lege stadion was goed hoorbaar dat het buiten ontzettend druk was”, zegt Ajax-woordvoerder Miel Brinkhuis.

“Wij kijken terdege naar onze verantwoordelijkheid, maar gezien de enorme hoeveelheid fans die zich buiten had verzameld was dit waarschijnlijk beter dan de spelers te verplichten binnen te blijven en de supporters te negeren.”

Diverse raadsleden in Amsterdam kunnen dan wel de feestvreugde van de Ajax-supporters begrijpen. Ze vinden wel dat er sprake is van “rechtsongelijkheid ten opzichte van al die ondernemers die maanden dicht moesten en ook een klap in het gezicht van de zorg”, aldus JA21-raadslid Annabel Nanninga.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over “12.000 Ajax supporters vieren feest: “Elke week mobiele eenheden inzetten en dit laten we gaan?””

  1. Een juiste beslissing van de burgemeester. Weinig kans dat er veel risicopatiënten zich in die massa bevonden. Men zou moeten kunnen nagaan hoeveel van deze supporters er uiteindelijk in het ziekenhuis terecht komen. In Brussel, in het Terkamerenbos zou het verstandiger geweest zijn om niet in te grijpen met zulk een machtsvertoon. De aanwezigheid van het overdreven aantal politiemensen was de gedroomde gelegenheid voor de hooligans (zeg maar krapuul) om de boel op stelten te zetten. De politie had afzijdig moeten blijven en de feestvierders gewoon laten genieten. Wie bang was om daar besmet te geraken die zal wel thuis gebleven zijn.

Plaats een reactie

Delen