Belgische wegen. Foto Shutterstock.

Belgische wegen. Foto Shutterstock.

Uncategorized

22% minder verkeersdoden in eerste trimester

Ruben Notteboom

Het aantal verkeersdoden is met 22% gedaald in het eerste trimester vergeleken met vorig jaar. Dat meldt het Vias instituut na een onderzoek. Dat zou te wijten zijn aan de coronamaatregelen die dit jaar van kracht waren, waardoor minder mensen op de weg waren.

Het aantal doden daalt van 102 naar 80. Ook het aantal gewonden daalt, van 9.250 naar 7.849. Dat is een daling van 15%. Het aantal letselongevallen daalde van 7.484 naar 6.593, ofwel met 12%. Alle indicatoren op de verkeersveiligheidsbarometer van Vias zijn dus gedaald. Dat is goed nieuws, maar Vias benadrukt dat dit door de coronamaatregelen kan komen. De kans dat volgend jaar de cijfers fors stijgen is dus reëel.

Vlaanderen deed het slechter dan Wallonië

De cijfers dalen vooral door Wallonië. In Vlaanderen is er toch een lichte stijging in het aantal verkeersdoden, hoewel de coronamaatregelen juist voor een vermindering hadden moeten zorgen. Vorig jaar stierven er 44 mensen op de Vlaamse wegen in het eerste trimester, dit jaar waren dat er 50. “Er is de laatste vier jaar geen sprake meer van structurele daling,” aldus Vias volgens HLN.

Eén van de belangrijkste coronamaatregelen die een impact hebben gehad op verkeersdoden, is de avondklok. Door de strikte avondklok in Wallonië vielen er minder doden ’s nachts. Daarnaast waren er gewoon minder mensen op de weg door het telewerk. De cijfers moeten dus kritisch bekeken worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen