37 christenen vermoord in Nigeria

Jos, de hoofdstad van de staat Plateau. Shutterstock

Uncategorized

37 christenen vermoord in Nigeria

Sonja Dahlmans

In Nigeria, in de staat Plateau, zijn op 23 mei 37 christenen vermoord. Gedurende twee verschillende aanvallen werden 22 christenen vermoord door Fulani-herders. Vijftien anderen werden op 25 en 30 april vermoord.

De dorpen werden laat in de avond aangevallen, op het moment dat de meeste inwoners wilden gaan slapen. Acht slachtoffers waren van dezelfde familie. Mannen, vrouwen en ook kinderen werden niet gespaard. Een van de overlevenden, Samuel, verklaart dat hij ‘Allahu Akbar’ hoorde schreeuwen. De slachtoffers waren zowel van de evangelische als van de Rooms-Katholieke Kerk.

De voorganger van de evangelische gemeente, Jonathan Kyoomnom Bala, vertelde aan de Morning Star dat de politie pas de volgende ochtend kwam opdagen. “De aanval op ons dorp duurde maar liefst veertig minuten. Zij vertrokken zonder tussenkomst van de politie of het leger. Tijdens de aanval heb ik nog gebeld met de veiligheidsdiensten, die mij vertelden dat zij er iets aan zouden doen, maar men deed niets.”

Vanwege de aanvallen zijn de afgelopen weken meerdere christenen ontheemd geraakt. De Fulani opereren in Nigeria op vergelijkbare wijze als Boko Haram. Niet alle Fulani zijn jihadisten, maar er zijn er die een radicaal islamitische ideologie aanhangen. Volgens een rapport heeft de in 2015 verkozen president van Nigeria, Muhammadu Buhari, niets gedaan tegen dit geweld in het midden en zuiden van het land. Volgens christelijke leiders in het land worden de aanvallen door de Fulani gepleegd om christenen met geweld van hun land te verdrijven en de islam daar op te dringen aan de bevolking.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen