(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Aanslagen op kerken doorheen Europa

Sonja Dahlmans

De afgelopen maanden zijn er in Europa verschillende aanvallen op kerken geweest. Het merendeel daarvan was tegen rooms-katholieke kerken, maar ook gebedshuizen van andere christelijke denominaties werden geviseerd. Veel van deze gevallen betreffen brandstichting en vernieling.

Zo werd er bijvoorbeeld in het Duitse Glonn op 19 maart geprobeerd de vestibule van een protestantse kerk in brand te steken. Op 20 maart vernielde een groep onbekenden in de Duitse stad Freistett een kerkorgel en het interieur van een kerk. Hetzelfde weekend werden op 22 maart in Singen de ramen van een kerk ingeslagen. In Rheinau werd een kerk zo beschadigd dat er duizenden euro’s schade was.

In Italië werd dezelfde kerk tweemaal achter elkaar, op 18 en op 22 maart, aangevallen. De kerk in Golasecca daterend van 1630 werd door vandalen beschadigd. In Foggia werd op 25 maart beschadigd door vandalen die obscene afbeeldingen op de kerk spoten. Ook in Oostenrijk, Engeland, Frankrijk en Polen werden meerdere kerken gevandaliseerd.

Niet alleen kerken worden beschadigd, maar ook begraafplaatsen bij kerken, zoals onlangs in Polen gebeurde. Op 23 maart werden in Olsztyn 201 graven op de kerkelijke begraafplaats vernield. In Mosina werd de parochie begraafplaats in de nacht van elf op twaalf april verwoest.

Een kerkdienst in Nidda, Duitsland, werd met Pasen verstoord door drie islamitische jonge mannen. Zij vielen een aantal parochianen aan en schreeuwden dat er maar een God was, namelijk Allah. Ook zouden zij Allah is de grootste hebben geschreeuwd tijdens de dienst. Reeds voor aanvang van de dienst, zouden zij kerkgangers hebben lastiggevallen en zelfs hebben gefilmd. De drie mannen droegen ondanks de corona maatregelen geen mondmasker toen zij de kerk binnenvielen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

4 gedachten over “Aanslagen op kerken doorheen Europa”

  1. Dit wordt angstvallig stilgehouden om de moslims niet voor het hoofd te stoten. Die daders zullen waarschijnlijk allemaal ” verwarde ” personen geweest zijn. Het moest eens andersom zijn, dan was het kot te klein.

  2. de elite in hun ivoren toren laat maar begaan het is toch het plebs dat de kosten betaald en de lasten heeft .
    maar eens beginnen “”ZE”” aan hun ivoren toren en dan zal er gereageerd worden maar waarschijnlijk TE LAAT

Plaats een reactie

Delen