Hilde Crevits (Photonews)

Hilde Crevits (Photonews)

Uncategorized

Al 36 miljoen aan ‘coronafraude’ teruggevorderd

Wijnand Meeus

Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) heeft ondertussen ongeveer 36 miljoen euro aan onterecht verkregen coronasteun teruggekregen. Het Agentschap beoogt in totaal 63,5 miljoen euro terug te vorderen bij de bedrijven. In ongeveer 137 dossiers is er een vermoeden van moedwillige fraude of valsheid in geschrifte. Dat maakte Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) donderdag bekend in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement.

Om bedrijven te helpen de coronacrisis door te komen, kwam de Vlaamse regering met enkele steunmaatregelen. Zo gaat het onder meer om de hinderpremie, de compensatiepremie en het Vlaams Beschermingsmechanisme. Veel bedrijven maakten echter misbruik van deze steunmaatregelen. VLAIO maakte bijgevolg gebruik van een fraudedetectietool. Na onderzoek van 12.131 dossiers bleek dat er in 6.449 gevallen verder onderzoek tot herziening van de steun moest gevoerd worden. In 137 dossiers is er zelfs een vermoeden van moedwillige fraude of valsheid in geschriften.

“In totaal werd tot nu voor 63,5 miljoen euro aan terugvorderingen uitgestuurd”, klinkt het bij minister Crevits. “Hiervan werd al 35,7 miljoen euro terugbetaald. In bijna drie kwart van de dossiers waarin wordt teruggevorderd, zijn er terugbetalingen geweest.” Ook vertelt ze dat de frauduleuze dossiers ondertussen al werden overgemaakt aan de Centrale Dienst voor Bestrijding van de Corruptie. Indien er effectieve sporen van fraude worden gevonden zullen deze bedrijven gestraft worden met uitsluiting van steunmaatregelen voor maximaal vijf jaar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

1 gedachte over “Al 36 miljoen aan ‘coronafraude’ teruggevorderd”

Plaats een reactie

Delen