BRUSSELS, BELGIUM - JULY 15 : Meyrem Almaci pictured during the plenary session at Flemish Parliament. July 15, 2020 in Brussels, Belgium, 15/07/2020 ( Photo by Christophe Licoppe / Photonews

Binnenland politiek

Almaci pleit voor sancties tegen Israël

Wannes Neukermans

Groen-voorzitter Meyrem Almaci heeft in de Afspraak (Canvas) aangekondigd dat ze aan de federale regering zal voorstellen om sancties tegen Israël te nemen. Dat doet ze nadat het geweld tussen het Israëlische leger en de Palestijnse terreurgroep Hamas opnieuw opflakkert.

Sinds vorige week is de onrust in Israël en Palestina opnieuw enorm groot. Nadat het Israëlische leger binnenviel in de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem, een van de eerste en heiligste moskeeën voor de islam, liepen de spanningen tussen Palestijnen en Israëli’s opnieuw op. Hamas stuurde raketten richting Israël, met onder andere Jeruzalem als doelwit. Bij die aanvallen kwamen minstens tien Israëli’s om het leven. Twee van hen zijn kinderen. Het Israëlische leger reageerde met raketaanvallen richting Palestina en Gaza. Die kostten in totaal al het leven aan meer dan 200 Palestijnen. Een kwart van hen zijn kinderen. Ook bombardeerde Israël het internationale persgebouw in Gaza.

Boycot van producten uit annexatiegebieden

Meyrem Almaci wijst in De Afspraak naar het machtsonevenwicht tussen beide partijen: “Die raketaanvallen van Hamas maken geen onderscheid tussen burgers en Israëlische doelwitten van het leger. Die bombardementen van het leger van Israël ook niet, maar er is wel een groot machtsonevenwicht. Het Israëlische leger is hyperprofessioneel, er zijn afweersystemen zoals de Iron Dome, er zijn bunkers. Dan zie je dat, tenzij je effectief het probleem benoemt en de oorzaak wegneemt, er elke keer opnieuw een opflakkering van het geweld zal komen.”

Daarom pleit Almaci voor gerichte sancties tegen Israël. Daarmee wil ze het land dwingen om mee te werken aan overleg.“De straffeloosheid moet stoppen, anders heeft Israël ook geen enkele reden om rond de tafel te komen.” Ze wil geen algemene sancties, maar “differentiërende maatregelen” die een verschil maken tussen bezette en niet-bezette gebieden. Zo wil ze bijvoorbeeld een boycot van producten die komen uit gebieden die ingepalmd zijn door de Israëlische kolonisatiepolitiek. Ook ziet ze in een “asset freeze” een mogelijke sanctie.

BDS-beweging binnen Groene partij

Het is niet de eerste keer dat iemand pleit voor sancties tegen Israël. Tien jaar geleden ontstond de “BDS-beweging” (Boycot, Desinvesteringen en Sancties). Dat is een wereldwijde campagne die oproept tot verzet tegen Israël. Met die campagne willen ze het land haar verplichtingen laten nakomen met betrekking tot de mensenrechten van de Palestijnen. Binnen de groene familie is er sprake van activiteit in die beweging. Zo was Simon Moutquin, volksvertegenwoordiger voor Ecolo, secretaris voor de Belgische tak van BDS.

Of er effectief sancties vanuit België zullen komen is nog een vraag. De federale regering zal hierover beslissen. Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès en PS-ondervoorzitter Philippe Close gaven namelijk al aan dat sancties voor hen momenteel geen optie zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

12 gedachten over “Almaci pleit voor sancties tegen Israël”

  1. Zo zie je maar onze politiek steunt terreurgroepen!!! Voel jij je veilig in België ik al jaren niet meer. En nu doen ze de moeite niet meer om te verbergen dat ze voor de islam zijn en terreur steunen! Afzetten en vervolgen dat mens!!!

  2. Het is normaal dat deze Turkse tortel haar geloofsgenoten verdedigt. Ze kan best naar Palestina vertrekken om daar te gaan helpen in plaats van hier wat gebakken lucht te verkopen.

  3. De wereld op zijn kop. Israël verdedigt zich tegen terreurorganisaties en zou moeten gesanctioneerd worden. Doe toch normaal. Het zou beter zijn alle hulp aan de Palestijnen stop te zetten. Dit had trouwens al lang moeten gebeurd zijn. Die hulp verdwijnt toch in de zakken van corrupte Palestijnse leiders,. Weggesmeten geld.

  4. Niet alleen economische sancties maar bovendien de erkenning door België van de Palestijnse staat. Dat de Belgische liberalen en socialisten zich verzetten tegen sancties hoeft niet te verbazen. Helden zijn het nooit geweest. Tijdens het interbellum hebben ze ook niet gepiept tegen Hitler toen de joden het voorwerp uitmaakten van discriminaties en pogroms in nazi-Duitsland. Dus gaan ze traditiegetrouw en consequent mensen in nood ook in de 21 ste eeuw stoïcijns in de steek laten. Een zaak deel ik met wijlen koning Leopold III, in casu, zijn terecht misprijzen voor Belgische traditionele politieke partijen.

  5. En sancties tegen Hammas, die bewust haar eigen volk gebruikt als kanonnenvlees, mevrouw Almaci? Maar Palestijnen zijn moslims, misschien vandaar enkel sancties voor “anders gelovigen”.

  6. Groen een partijtje dwarsliggers, niets kun je er mee aanvangen als iemand wit zegt zeggen zij zwart ,en maar voorstellen op tafel leggen en niets werkt van hun verzinsels

Plaats een reactie

Delen