Het Hooggerechtshof van de VS. Foto Shutterstock

Het Hooggerechtshof van de VS. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Amerikaans Hooggerechtshof buigt zich opnieuw over abortusverbod

Simon Segers

Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich opnieuw over het recht op abortus. Ditmaal in de staat Mississippi, waar abortus uitsluitend toegestaan is in de eerste 15 weken van de zwangerschap. 

De abortuswet werd uitgeroepen in Mississippi in 2018 door de toenmalige Republikeinse gouverneur Phil Bryant. Uitzonderingen zouden enkel worden toegelaten in medische noodgevallen of gevallen waarin de foetus “ernstige afwijkingen” zou hebben. Met zwangerschappen door incest of verkrachting hield de wet geen rekening. In België geldt een limiet van 12 weken op een abortusingreep. 

Ongrondwettelijk

De wet werd in de rechtbank aangevochten door een abortuskliniek, die de rechtszaak won. Nadien stapte de staat Mississippi naar een hogere rechtbank, maar verloor. De abortuswet gaat in tegen de uitspraak van de zaak Roe v. Wade uit 1973. Toen oordeelde het Hooggerechtshof dat wetten die abortus verbieden ongrondwettelijk zijn. Later zei het Hof dat vrouwen hun zwangerschap mogen onderbreken, zolang de baby buiten de baarmoeder “niet levensvatbaar” is, wat neerkomt op een zwangerschap van 24 weken. 

Begin maart kondige de staat Arkansas aan abortus te verbieden. Indien de abortuswetgeving door het Hooggerechtshof wordt herbekeken is het onduidelijk wat daaruit voort kan komen. President Trump kon voor het einde van zijn ambtstermijn nog verzekeren dat een meerderheid aan conservatieve rechters in de hoogste rechtbank zetelt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

1 gedachte over “Amerikaans Hooggerechtshof buigt zich opnieuw over abortusverbod”

  1. USA, het land waar dezelfde soort zelfs Darwin voor de rechtbank bracht (intelligent design) en verloor …Gestoord, gestoorder en dan helemaal onderaan, het schraapsel in het vat : bible gekkies.

Plaats een reactie

Delen