President Joe Biden delivers his first address to a joint session of Congress two days before his 100th day in office, at the U.S. Capitol in Washington DC, on Wednesday, April 28, 2021. Pool photo by Melina Mara/UPI

Uncategorized

Amerikaanse regering gaat meer vluchtelingen toelaten na kritiek

Wannes Neukermans

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden zal dit jaar meer vluchtelingen toelaten. Het maximumaantal wordt opgetrokken van 15.000 tot 62.500.

Joe Biden neemt deze beslissing nadat hij forse commentaar kreeg van mensenactivisten en partijgenoten. Biden had namelijk een voorstel gelanceerd om het aantal toegelaten vluchtelingen nog één jaar op 15.000 te houden. Dat maximum was ingesteld door zijn voorganger Donald Trump. Voor alle duidelijkheid: het gaat over het hervestigingsprogramma van erkende vluchtelingen die naar de VS worden overgevlogen. Deze cijfers staan helemaal los van migranten die de grens van Mexico naar de VS oversteken.

Niet te soft overkomen

In februari overwoog Biden al eens om dat quotum te verhogen. In april kwam hij daar echter over terug. Een regeringsbron zei toen dat Biden beducht was dat het verkeerd zou overkomen als de VS ineens veel meer vluchtelingen zouden opnemen, net nu zoveel mensen de grens oversteken. De nieuwe regering laat immers niet-begeleide minderjarigen de VS binnen om asiel aan te vragen. In maart alleen ging het om zo”n 19.000 minderjarigen. Biden wilde niet “al te open” of “soft” over­komen op het vlak van migratie door ook het vluchtelingenquotum te verhogen.

Onder meer zijn radicaal progressieve partijgenoot Alexandra Ocasio-Cortez gaf kritiek op Biden omdat hij zijn campagnebeloftes niet zou nakomen. Het heeft de regering-Biden opnieuw van bocht doen veranderen.

Een verklaring van de regering-Biden klinkt dat het eerdere maximum “de waarden van Amerika niet weerspiegelden als een natie die vluchtelingen verwelkomt en steunt”. Hij zegt er echter bij dat de “droevige waarheid” is dat de 62.500 dit jaar niet zal worden gehaald. Biden verwijst daarvoor naar bezuinigingen die migratie-agentschappen ondergingen onder Trump.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Amerikaanse regering gaat meer vluchtelingen toelaten na kritiek”

  1. Joe Biden heeft blijkbaar geen ruggengraat (maar dat wisten we al).
    Hij gaat al door de knieën voor “mensenrechtenactivisten en partijgenoten”.
    Onder die partijgenoten zal Kamala Harris met een hoge graad van zekerheid wel tussen zitten.

  2. Van een demente president kun je niets anders verwachten ! volgend jaar treed hij af en het democraten plan treed in werking en word Kamala president zo was het gepland want Kamala werd niet uitgespeeld als president kandidate want is in de VS omstreden en zouden de democraten verliezen , en zo is de bevolking bij de neus genomen met leugens en haat campagnes !!

Plaats een reactie

Delen