Afbeelding ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Cultuuroorlog

Antwerpse “genderbewuste” school maakt komaf met gescheiden toiletten en ook “Tiny” verdwijnt uit de schoolbibliotheek

Niels Geerinck

De Antwerpse basisschool K’Do wil af van aparte toiletten voor jongens en meisjes. Ook feestdagen zoals Moeder- en Vaderdag gaan op de schop en zullen de kinderen niet meer vieren. Daarnaast moeten ook de leesboekjes van “Tiny” het ongelden wegens “gender- en raciale stereotypen”.

De school zag het levenslicht in 2012. “Een open geest” staat volgens directrice Tine Embrechts centraal in het beleid van de school. Toch kiest de school ervoor om het onderscheid tussen jongens- en meisjestoiletten op te heffen. Naar eigen zeggen zou een incident uit 2018 hiertoe de aanleiding hebben gegeven. “De keuze tussen de jongens- en meisjestoiletten bezorgde een leerling uit het tweede leerjaar zoveel stress, dat hij in zijn broek plaste.”, aldus Embrechts.

Geen gescheiden toiletten meer

Het idee voor het afschaffen van aparte toiletten kwam tijdens een personeelsvergadering naar voren. “Bij de kleuters zijn er ook geen aparte toiletten en kleedkamers, waarom zou dat in de lagere school plots veranderen?” klonk het daar. De school deed vervolgens aan “introductiegesprekken” bij de leerlingen van het lager. “Plots gingen alle meisjes naar wat vroeger de jongenstoiletten waren en omgekeerd, ‘omdat het mocht’”, aldus Embrechts.

Toch is het niet vanzelfsprekend om de “genderneutrale toiletten” ook toe te passen in het secundair en de hogere leerjaren. Daar zijn leerlingen zich wel meer bewust van hun privacy. Meisjes die bijvoorbeeld ongesteld zijn kunnen en willen geen toilet delen met een jongens. Naar eigen zeggen lost de school dit probleem op door meisjes in een apart kamertje zich te laten omkleden. Op sociale media stellen heel wat mensen zich vragen bij de invoering ervan. Ook omtrent de veiligheid van gedeelde toiletten en de richtlijnen in het onderwijs plaatsen mensen heel wat vraagtekens.

“Dag van de Ouder” vervangt Moeder- en Vaderdag

Volgens de school zijn “gezinnen niet meer zo traditioneel als vroeger” en daarom besloten ze als school niet langer om Moeder- en Vaderdag te vieren. In plaats daarvan vieren ze “Dag van de Ouder”. Die dag valt steevast op de derde donderdag van oktober.

De school hanteert de “Dag van de Ouder” ook omdat het weerspiegeling zou vinden in ‘alle culturen’. Ze willen zo ‘anderstalige ouders’ meer betrekken in het schoolgebeuren. “Met Dag van de Ouder zeggen we: iedereen telt mee. Alle gezinsvormen, maar ook alle culturen. Want we doen extra ons best om ook anderstalige ouders te betrekken, bijvoorbeeld met welkom-bordjes in alle moedertalen.”, aldus de school.

“Tiny’s en Jommekes zitten vol met gender- en raciale stereotypen”

Volgens de Antwerpse school wordt in het onderwijs nog te vaak gewerkt met thema’s die “impliciet mannelijk of vrouwelijk” zijn. ‘Ridders en jonkvrouwen’ wordt op deze school dan ook “ridders m/v/x” en daarbij kiezen de leerlingen ook zelf. Volgens de directrice worden de mannelijke en vrouwelijke rollen voor het schooltoneel soms bewust omgekeerd. Zo vertolken de jongens de “mooie rol” en de meisjes de “stoere” rol.

Volgens de directrice huizen er binnen de doorsnee schoolbibliotheken heel wat “gender- en raciale stereotypen”. Naar eigen zeggen zitten de Tiny’s en Jommekes van vroeger “er vol mee”. De school reikt dan ook het liefst uitsluitend verhalen aan “waarin diversiteit normaal” is. Volgens haar moeten we ook meer aandacht besteden aan zogenaamde “genderstereotypische uitspraken”.“Ik betrap mezelf ook wel eens op een genderstereotiepe uitspraak”, zo zegt ze. “Laatst kwam een moeder haar babyzoontje showen. ‘Wat een stoere gast!’ floepte ik eruit.”, voegt ze eraan toe.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

60 gedachten over “Antwerpse “genderbewuste” school maakt komaf met gescheiden toiletten en ook “Tiny” verdwijnt uit de schoolbibliotheek”

  1. Schandalige politiek-correct gedegenereerd aberratie ! Wat is de volgend stap dat kinderen zich moetn laten ombouwen tot het andere geslacht ? Stop de waanzin ! Die directrice heeft haar ideologie niet te dwangvoederen aan ouders en kinderen.

  2. Ge zou voor minder in uw broek plassen. Gaat deze school dan ook de Koran verbieden? wat is de volgende stap dat kinderen via de anus geboren worden zodanig dat men geen onderscheidt moet maken tossed moeder en vader

  3. Hoe gek👅💦👅gaan ze het nog maken Dit is toch totaal door gedraaid gekker kan het echt niet meer zijn hoe ver gaan ze gaan om onze cultuur af te breken

  4. Onze kinderen verdienen beter dan te worden onderworpen aan allerlei ideologisch geïnspireerde experimenten. Hopelijk wordt dit niet uitgebreid naar andere scholen.

  5. Die zullen wellicht geen wachtrijen meer hebben volgend jaar. Onze genderneutrale islambroeders zullen niet staan aanschuiven. Wel een school met een duidelijke prioriteitenlijst. Die krijgen toch Vlaamse subsidies zeker!

  6. Zonder meer belachelijk! Doe toch is normaal. Er zijn bij mijn weten drie geslachten, nl, man, vrouw en een product uit het slachthuis! Manman, de jaren 70 waren dan toch prachtig hoor.

  7. Deze dame heeft hoognodig een spychiater nodig. Alle grote beschavingen zijn tenonder gegaan tengevolge van zulke domme en vooral onverantwoordelijke mensen. En zeggen dat wij daar belastingsgeld insteken.

  8. Gender en raciale stereotypen, diversiteit enz..
    Hoe verschrikkelijk is het leven en het onderwijs in Vlaanderen toch?
    Hoe staat het met de diversiteit in de school trouwens?

  9. Waar gaat het naartoe? Binnenkort iedereen in kostuum naar school, meisjes een spannende rekker over hun borsten zodat er geen verschil meer is en ze allemaal uniform kunnen behandeld worden. Géén sport meer op school, maar iedereen non hetero boeken lezen, brijen en koken. Eenheidsworst, en dan verschieten dat er gerevolteerd word. Aan wat doet dat denken?

  10. Wat heeft Tine Embrechts meegemaakt in haar jeugd om zo te denken .?
    Jommekes boeken en Tiny boeken vond ik zalig om te lezen en mijn fantasie als kind de vrije loop te geven.En ze waren nog heel leerrijk ook er zat altijd een positieve moraal achter
    Meisjes blijven meisjes en jongens blijven jongens hoe hard je ook probeert het te veranderen .
    Ik wil de ruzies niet tellen die er gaan komen aan de schoolpoort omdat ze onder elkaars deur hebben staan piepen .
    Ben benieuwd

  11. Volgende stap: op de werkvloer geen gescheiden toiletten/kleedkamers en douches meer voor dames en heren.
    Hoewel er op meerdere bedrijven al wel eens 2 personen van verschillend geslacht in een douche van de “verkeerde kleedkamer zijn betrapt.
    Met tot gevolg ontslag, zouden die dat nu kunnen gaan aanvechten??? 😉 🙂

  12. Wie is die Tine?Waarom geen zuivere Vlaamse scholen maken,met uniform,een voor jongens en een voor meisjes.Zoals in mijn tijd,een college en een meisjesschool.Maar ja,waarom simpel maken als het moeilijk ook kan.

  13. Klopt dat “meisjes en jongens blijven jongens” maar ….niet iedereen is 100% jongen (Jerommeke) of 100% meisje (Annemieke) er zit een héél spectrum tussen, ook mentale ontwikkeling in de foetus bepaalt geslacht.

  14. Mocht mijn kind daar school lopen, was ze daar snel weg. En “gezinnen niet meer zo traditioneel als vroeger” waar haalt ze dat vandaan, vanuit de Flair of den Dag Allemaal ? Weer typisch zo’n excuustrut die in de aandacht wil staan.

  15. Dit gaat verder dan cultuur afbreken. Geslacht (‘gender’ zoals dat nu in Vlaams steenkolenengels moet heten) heeft niet veel met cultuur te maken, maar met biologie. Deze sympathieke directrice wil gewoon de realiteit veranderen. Laatst was er nog een brave m/v/x bij de heer/mevrouw/x Goedele Wachters op de Vlaamse staatsomroep (ene Jan Wallyn, die in Brussel van de Vlaamse regering subsidies krijgt voor de Vlaamse amateurkunsten die hij zelf mag verder verdelen en die volstrekt inclusief aan iedereen worden toegekend op voorwaarde dat de kunstenaar vooral geen Nederlands gebruikt) die ons kwam vertellen dat het onderscheid naar ‘gender’ eigenlijk historisch maar ontstond in de tijd van het kolonialisme. Voordien was dat verschil niet zo geprononceerd. Vandaar wellicht de m/v/x ridders in de school van de heer/mevrouw/x Tine Embrechts met haar vuilgebekte uitspraken over pasgeboren stoere gasten. De conclusie is evident : wij moeten ‘gender’ dekoloniseren ! . M/v/x Wallyn was daar duidelijk al stevig aan begonnen. Hij had extreem lange gelnagels en zijn bebaarde kletskop schitterde met zijn fraaie donkergroene lippenstift.

  16. Er komt vast een ogenblik dat we zuchtend zullen toegeven dat, als er dan toch een dictatuur moet komen, we nog beter af zijn met de sharia dan met de woke-tirannie.

  17. Zo is het Duitsland ook in de jaren ’30 verlopen. Bepaalde boeken werden verboden omdat ze aan een bepaald geloof en cultuur waren verbonden. Nadien werd het de kristalnacht en nog later weten we allemaal wat er gebeurd is. Als we nu aan het afglijden zijn naar een censuur van wat wij, gewone mensen, nog kinderstrips noemen, waar gaat dat eindigen? Gaat Q straks alle strips waar blanke mensen, mannen en vrouwen, ook als haatlectuur gaan verbieden? Wat vindt de burgemeester, wat vind de onderwijskoepel, de Vlaamse minister van onderwijs hiervan? En toen werd het….heel stil.

  18. Euh, waar haalt u die onzin vandaan? Kinderen halen hun (nature) identiteit niet uit gescheiden toiletten. Of bent u het type dat denkt dat kinderen opgevoed door homo koppels homo worden?

  19. Als het zo doorgaat, overweeg ik om mij te bekeren tot het Jodendom om toch nog een school te kunnen oprichten, die kinderen nog een normale en evenwichtige opvoeding biedt.

  20. Dan nog is er geen baarmoeder, ze zijn NOG niet zo gek om ook dat te laten implementeren. Maar ik hoor ze al zeggen, het is oneerlijk dat enkel vrouwen kinderen kunnen baren, dus het is wachten tot de eerste zot die ook een baarmoeder laat “steken”.

  21. Je hoeft niet gestudeerd te hebben, gewoon gezond verstand gebruiken volstaat. Laat dat nu net ontbreken bij mensen zoals Erik. Schelden als je geen betere argumentatie hebt, is best zielig…

  22. Aan uw niveau van commentaar te lezen, zou ik eens in de spiegel kijken Erik.
    Spannend leven heb je, een beetje trollen op de commentaar van deze website! Nu is je mamma trots zeker?

  23. Erik, uw reactie heeft totaal niets te zien met de post. Zoek je aandacht, ben je gefrustreerd? Kom wat meer buiten ipv achter je computerscherm aandacht te zoeken?

  24. Bedankt voor uw voorbeeld, ik denk echter niet dat dit voor 6 jarigen geschikt is. Jij geeft natuurlijk de opvoeding hoe je wilt maar ik zou toch voorzichtig zijn. Ga verder met uw eventuele kinderen te traumatiseren, maar laat de normale opvoeding met rust.

  25. Lees eens een boek …er is meer dan wat u denkt man/vrouw dan externe kenmerken. Geslacht wordt ook in de hersens bepaald onder invloed van hormonen. Dus ja, een vrouw met penis of man met vagina

  26. Even advo duivel spelen…. Wat een zielig ventje ben jij als je iedereen die nog wat traditioneel is verwijt voor oude rechtse sokken. De rest – waaronder u wellicht zichzelf rekent – is geëvolueerd en intelligent.

  27. Ik vraag me af wat voor lectuur u leest? Je weet toch als je een boek leest die gecatalogiseerd word als “fictie”, dit geen realiteit is?
    Dat het verstand het geslacht zou bepalen is nu net de reden waarom kinderen op vaak zeer jonge leeftijd tegenwoordig geconfronteerd worden met marginaliteiten. En dan maar klagen dat de jeugd depressief word…

  28. Heb jij dat geleerd op school Erik? Dat er in een mannenlichaam een vrouw kan schuilen en vice versa?
    Dit wordt nu intussen, jammer genoeg, in bepaalde scholen gepromoot. Het is een nieuwe religie geworden. Zoals we weten is een religie gebaseerd op geloof, op een gevoel. Geloof en gevoel worden serieus overschat. Ik ben er al een tijd van overtuigd dat de menselijke soort zichzelf van alles kan wijsmaken.

Plaats een reactie

Delen