Vraag van de Week: Moet er een minimum- en maximumleeftijd voor politici komen?

Joe Biden. Shutterstock

Uncategorized

Asielcentrum in Bilzen komt er niet, Mahdi: “Brandstichters zullen niet winnen”

Anton Schelfaut

“Het asielcentrum in Bilzen komt er niet.Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Daartoe is beslist na onderling overleg tussen de eigenaar en alle betrokken partijen. Er worden wel extra lokale opvanginitiatieven voorzien. “Brandstichters zullen niet winnen”, klinkt het.

Het vroegere rusthuis van Bilzen brandde uit in de nacht van 10 op 11 november 2019. In dat gebouw zouden 140 asielzoekers worden opgevangen. Anderhalf jaar later is het onderzoek naar de brandstichting nog steeds gaande.

De piste om een opvangcentrum te vestigen in Bilzen wordt verlaten wegens te duur en niet langer wenselijk. Daarnaast is ook de nood aan extra capaciteit minder groot.

“Ik heb ontzettend veel respect voor het engagement van de eigenaars”, zegt bevoegd staatssecretaris Sammy Mahdi. “De hoeveelheid haatberichten en bedreigingen die ze hebben moeten ondergaan zijn onaanvaardbaar. Hopelijk brengt het onderzoek snel duidelijkheid. Ondertussen zorgen we voor lokale opvang van vluchtelingen, ook in Bilzen.”

Mahdi wil tot een beter opvangbeleid komen door meer in te zetten op overleg met lokale besturen.

“Wat in Bilzen gebeurde, mag niet opnieuw gebeuren. Het heeft de Bilzenaars ook erg aangegrepen”, zegt burgemeester Johan Sauwens. “Wij zijn een gastvrije stad en willen lokale opvanginitiatieven organiseren. Ondanks ieders inspanningen liep het hier heel erg fout. De daders moeten gestraft worden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Asielcentrum in Bilzen komt er niet, Mahdi: “Brandstichters zullen niet winnen””

  1. het resultaat is er,ze komen niet,dat is een overwinning voor de Bilzenaren,dit moet een voorbeeld zijn voor anderen,dat vreemd gespuis heeft hier niets te zoeken afgezien van onze goederen,ze zijn niet welkom,nu nog de moskee in Berendrecht verbieden.

  2. Als Mahdi niet wil dat het terug op dergelijke wijze ontspoord, moet hij ervoor zorgen dat er geen aanleiding meer is voor dergelijke ontsporingen. 80.000 “nieuwe Vlamingen”, elk jaar een middelgrote stad en niemand mag zich daarbij vragen stellen? Om nog niet te spreken over de kwaliteit van de “nieuwe Vlamingen”, zowel qua vorming, qua ingesteldheid, en het ergste qua geloof. Een asielcentrum in een groot dorp door de strot van de mensen zonder notificatie proberen te jagen getuigt van dictatoriale trekjes. Als Mahdi nu per se Bilzen wil straffen zal dit nog veel ernstige gevolgen hebben in de rest van de regio en het draagvlak voor dezen die echt (tijdelijk) hulp nodig hebben helemaal onderuit halen. Dat kereltje had waarschijnlijk heel slechte punten voor maatschappijleer, tenzij hij natuurlijk deze cursus ergens andere dan in Vlaanderen gevolgd heeft.

  3. De laffelijke en volkomen op niks gestoelde ongegronde beschuldigingen tegen het VB vanwege de uit electoraal opportunisme islamofiele Bart S. uit Meccalen-aa-de-Dijle, blijken pure & onversneden “Laster & Eerroof” tot bewijs van het tegendeel.

  4. Brandstichting is een misdaad, punt. Maar ik denk dat veel Bilzenaren nu in stilte er het hunne van denken en dat is m.i. niet hetzelfde als Sauwens en Mahdi. Misschien in de toekomst eens eerst de mening van de eigen bevolking vragen Johan ?

  5. Anderhalf jaar na de feiten is het onderzoek nog bezig. Dat wil zeggen dat ze nog geen enkel spoor hebben. Dat het fout liep was al in den beginne duidelijk. Somers wees naar het VB en die piste heeft het gerecht gevolgd. Dat was de grote fout. Ze kunnen het dossier nu best sluiten. De daders zullen ook nooit gevonden worden.

Plaats een reactie

Delen