Azerbeidzjan beschuldigd van oorlogsmisdaden tegen Armeense burgers

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Azerbeidzjan beschuldigd van oorlogsmisdaden tegen Armeense burgers

Sonja Dahlmans

Bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) is deze week een klacht ingediend tegen Azerbeidzjan. Tijdens de oorlog in Nagorno-Karabach eind vorig jaar zouden 19 Armeense burgers en soldaten zijn gemarteld en gedood door Azerbeidzjaanse soldaten. Dit valt volgens de advocaten bij het EHRM onder oorlogsmisdaden.

De Europese Unie heeft aan Azerbeidzjan gevraagd om informatie te verstrekken over de oorlogsgevangenen. Tot nu toe heeft het land nog geen gehoor gegeven aan het verzoek.

Oorlogscorrespondent Chuck Holton vertelt over zijn ervaringen met de 44 dagen durende oorlog. Hij is er zeker van dat er oorlogsmisdaden zijn gepleegd door Azerbeidzjan en spreekt zelfs over terroristische acties. Omdat het land geen Armeniërs wil hebben, blijven zij burgers bombarderen, aldus Holton.

Eerder stonden in Armenië twee Syrische mannen terecht wegens terrorisme. Zij zouden zijn ingehuurd door Turkije om mee te vechten aan Azerbeidzjaanse kant tijdens de oorlog in Nagorno-Karabach in 2020. Er zouden naar schatting 2.500 Syriërs zijn ingehuurd door de Turken. Ook gaf Turkije Azerbeidzjan politieke en militaire hulp, zoals onbemande drones.

Er zijn niet alleen menselijke slachtoffers te betreuren. Azerbeidzjan wist tevens alle sporen van het Armeense bestaan in het land uit. Zo werden al meerdere kerken en begraafplaatsen vernietigd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen