Azerbeidzjan dringt grondgebied Armenië verder binnen

De vlag van Azerbeidzjan. Shutterstock

Uncategorized

Azerbeidzjan dringt grondgebied Armenië verder binnen

Sonja Dahlmans

Troepen van het Azerbeidzjaanse leger zijn de grens met Armenië overgestoken. Volgens de Armeense president Nikol Pashinyan zouden zij de bedoeling hebben het gebied rondom het Sevanmeer te omsingelen.

Sindsdien zijn er ongeveer 500 tot 600 Azerbeidzjaanse soldaten achtergebleven op Armeens grondgebied. Er zijn met name incidenten geweest in de grensgebieden Gegharkunik en Sjoenik. Op het vredesoverleg dat gepland stond op 19 mei jongstleden kwamen de Azerbeidzjaanse vertegenwoordigers niet opdagen.

Daarbij zou volgens Armenië een Azerbeidzjaanse soldaat zou zijn gedood, maar Azerbeidzjan zelf ontkent dit ten stelligste. Er circuleren video’s waarin te zien is hoe Azerbeidzjaanse soldaten Armenen van hun grondgebied verjagen. Zes Armeense soldaten zijn gevangengenomen op hun eigen grondgebied. Azerbeidzjan beweert dat deze soldaten van plan waren de grens over te steken naar Azerbeidzjan.

Een woordvoerder van de Amerikaanse overheid heeft geëist dat Azerbeidzjan alle oorlogsgevangenen vrijlaat. Ook wees hij het land op het mensenrecht betreffende de menswaardige behandeling van gevangenen. Er worden nog altijd Armeense burgers en soldaten vastgehouden in Azerbeidzjan. Een Armeens-Libanese burgergevangene, Vicken Euljekjian, wordt door Azerbeidzjan beschuldigd van onder meer terrorisme en het illegaal oversteken van de landsgrens. Volgens Christian Concern International zijn deze beschuldigingen echter vals en dienen zij slechts als dekmantel voor Azerbeidzjan en Turkije in een gezamenlijke poging om hun genocidale acties tijdens de oorlog in Nagorno-Karabach te verbloemen. De Armeense christenen wonen al langer in het gebied van de islamitische Turken.

Armeense genocide

Euljekjian is een nazaat van de overlevenden van de Armeense genocide. Hij was net verhuisd naar Shushi toen de Azerbeidzjaanse inval daar plaatsvond. Na de wapenstilstand in november 2020 ging hij terug naar zijn huis in Shushi, dat hij noodgedwongen moest ontvluchten, om zijn bezittingen terug te halen. Bij de controlepost werd hij vervolgens gearresteerd. De rechtszaak tegen hem is op 16 mei begonnen. Ondanks herhaalde verzoeken om hun vrijlating, zitten er nog veel meer oorlogsgevangenen vast in Azerbeidzjan.

Victor Biyagov, woordvoerder van Armenië bij de Collectieve Veiligheidsverdragorganisatie (CVVO), heeft gezegd dat Azerbeidzjan verantwoordelijk zal worden gehouden voor verdere escalatie van de situatie wanneer zij weigeren hun troepen terug te trekken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Azerbeidzjan dringt grondgebied Armenië verder binnen”

Plaats een reactie

Delen