Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Uncategorized

Banken voorspellen snellere groei van Belgische economie

Niels Geerinck

Volgens de banken kunnen we ons dit jaar nog verwachten aan een groei van minstens 4 procent, dat schrijf De Tijd. Daarnaast verwachten ze in 2022 dat de economische activiteiten in ons land weer het niveau van voor de pandemie bereiken.

De economische groei zal meer zijn dan verwacht. Het eerste kwartaal was een heel pak beter dan werd voorspeld, zo zeggen de economen van de vier grootbanken in ons land. De uiteindelijke groei zal volgens hen ongeveer 4,2 procent bedragen. Deze werd eerst verwacht op 3,7 procent.

De groei in het eerste kwartaal is volgens de economen te danken aan de industrie. De daling in export naar het Verenigd Koninkrijk in de naweeën van de Brexit, werd opgevangen door een toenemende export naar de rest van de wereld.

Dienstensector openen

De economische groei bleek dus vooral aanwezig binnen de industrie. De econome van Belfius Annelore Van Hecke wijst erop dat de versoepelingen nodig zijn om de diensteconomie ook te doen groeien. “Tot nu hadden we een economie met twee snelheden, waarbij vooral de industrie groeide. De heropening van de economie zal ook de dienstensector doen opleven.”, aldus Van Hecke.

Volgens Johan Van Gompel die werkt als KBC-econoom moeten we ons verwachten aan de hoogste groei in het derde kwartaal. “April was nog een zwakke maand.”, klinkt het. De groeiprognose ligt momenteel op 3,4 procent voor 2022

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen