Zuhal Demir (N-VA): "Ik geloof niet in een wereld waar Vlaams Belang Filip Dewinter buitenzet"

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Photo News

Uncategorized

Bart Somers: “Vlaams Belang is in zaak Conings zowel brandweerman als pyromaan”

Anton Schelfaut

Volgens Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) is Vlaams Belang in de zaak Jürgen Conings “zowel brandweerman als pyromaan”. “Wat vandaag het Vlaams Belang nu de hele tijd doet, is het minimaliseren of vergoelijken van extreemrechts extremisme. Dat is heel fout en gevaarlijk”, waarschuwt hij in VTM Nieuws.

Een politieke partij rechtstreeks verantwoordelijk stellen voor mensen die geweld plegen, vindt Somers “een brug te ver”. “Het neemt niet weg dat het Vlaams Belang de polarisatie elke dag voedt, daarop inspeelt en daar voor een stuk op leeft”, hekelt hij. “De partij zegt wel dat ze enkel de brandweer zijn, maar hier zijn ze ook de pyromaan. Ze gooien permanent olie op het vuur. Als je elke dag haatboodschappen plaatst en mensen tegen elkaar opzet, dan jaag je een maatschappij in de problemen.”

De burgemeester van Mechelen pleit voor een “de-escalatie”, “om samen vooruit te komen in de maatschappij. Het vraagt een geheel andere aanpak die het Vlaams Belang voorstaat. Zij zitten gevangen in hun retoriek.”

Verder wil de minister mensen zoals de supporters van Jürgen Conings, die “kwaad en gefrustreerd zijn”, niet allemaal wegzetten als extremisten. “Dat zou totaal onverantwoord zijn. Vanuit politieke hoek zou dit bijzonder hautain en arrogant zijn. Je moet blijven zoeken naar een dialoog.”

“Zorgwekkende evolutie”

Somers ontwaart een “zorgwekkende evolutie” in de signalen die hij ontvangt uit steden en gemeenten. “In 2018 werd 1 op de 5 burgemeesters geconfronteerd met verregaande extreemrechtse problemen. Vandaag is dit het geval voor 1 op de drie burgemeesters. Salafistisch extremisme blijft voor alle duidelijkheid de belangrijkste dreiging. Als honderd mensen aanzetten tot geweld is zestig salafistisch georiënteerd, maar ook al dertig extreemrechts.”

“Wat mij opvalt is dat vroeger aan de linkerzijde het salafistische gevaar vroeger geminimaliseerd werd. Wat vandaag het Vlaams Belang nu de hele tijd doet, is het minimaliseren of vergoelijken van extreemrechts extremisme. Dat is heel fout en gevaarlijk. We mogen onze ogen niet sluiten voor extremistische signalen”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

15 gedachten over “Bart Somers: “Vlaams Belang is in zaak Conings zowel brandweerman als pyromaan””

  1. Misschien dat iemand groen Bartje eens kan uitleggen dat wanneer je steeds dezelfde bevolkingsgroep, de Vlaamse rechtse meerderheid,, stigmatiseert je jezelf behoorlijk schuldig maakt aan polarisatie.
    Of misschien toch niet….ongewild is zo’n gefrustreerd persoon een waar stemmenkanon voor rechts!

  2. Het extremisme, liberaal fanatisme, manipuleren en bedriegen van de publieke opinie door Bart Somers is wat mij betreft de meest gevaarlijke virus waarmede dit land ooit geconfronteerd werd.

  3. Soms moet je vuur met vuur bestrijden ipv , wat de laatste 20-40 jaar?! wordt gedaan : pappen en nathouden (lees soepsiedies voor allerlei knuffelpoedels) Ondertussen lijden de burgers onder het juk van de ‘nieuwe Belgen’. Diefstallen, oplichtingen, mocromaffia, overvallen, verkrachtingen, … Hoe gaat Bartje dat oplossen?(ik gok : niet, want stemvee)

  4. De Kalief van het Kalifaat Meccalen-aan-de-Dijle kots liever islamofiel propaganda uit dan te “blussen” wat enkel in zijn dolle Links-liberale fantasie brandt.

Plaats een reactie

Delen