Uncategorized

België heeft tweede hoogste loonkost in industrie in Europa

Wannes Neukermans

In Europa heeft enkel Denemarken een hogere loonkost in de industrie dan België. Dat meldde het Duitse bureau voor de statistiek maandag.

De gemiddelde kost van een uurloon in de industrie in Europa bedraagt 28,50 euro. In België ligt die kost een pak hoger: 44,20 euro. Enkel in Denemarken kost een uurloon meer (47,80 euro). Met deze kosten bedoelt men het bedrag dat de werkgever betaalt om iemand tewerk te stellen. Dat bevat zowel het loon als niet-loongerelateerde kosten (bijvoorbeeld sociale bijdragen).

Als er gekeken wordt naar de volledige marktindustrie en economische diensten, stond België vorig jaar op de derde plaats. Een uurloon kostte 41,40 euro. Denemarken was opnieuw koploper (46,90 euro), gevolgd door Luxemburg (41,80 euro). In onze buurlanden is een uurloon minder duur. In Frankrijk lag dat op 38,10 euro. In Duitsland is het nog goedkoper met 36,10 euro. In Nederland was een uurloon zelfs nog goedkoper, met 35,20 euro.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen