De aanval werd waarschijnlijk uitgevoerd door China. Foto Shutterstock.

De aanval werd waarschijnlijk uitgevoerd door China. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Binnenlandse Zaken gehackt: China verdachte nummer 1

Ruben Notteboom

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken is gehackt. De hack is zeer ernstig en het volledige computersysteem is binnengedrongen. Men vermoedt dat het om “state-sponsored” hacking gaat. Momenteel wijst alles in de richting van China.

De aanval was zeer complex en bleek ook professioneel uitgevoerd. Daardoor is het zeer moeilijk om vast te stellen welke informatie de hackers in handen hebben gekregen. Alle communicatie en interne data van Binnenlandse Zaken is mogelijk gecompromitteerd.

Binnenlandse Zaken gehackt

Het is duidelijk dat de hackers toegang hadden tot geavanceerde hardware en software. Het doel van de hack was om te spioneren bij de Binnenlandse Zaken, omdat die federale overheidsdienst een centrale rol speelt bij de veiligheid en besturing van het land.

De politie en alle databanken van de politie vallen bijvoorbeeld onder Binnenlandse Zaken. Daarnaast is Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de organisatie van verkiezingen, crisisbeheer, vreemdelingenzaken, de uitreiking van identiteitskaarten… Het systeem van BZ hacken is dus een goudmijn van staatsgeheimen.

Schade nog onduidelijk

Volgens bronnen van De Standaard beschouwt men de cyberaanval als nationale crisis. Alle andere overheidsdiensten moeten extra maatregelen treffen om hun bescherming en integriteit te verzekeren. Daarnaast heeft Binnenlandse Zaken klacht ingediend bij het parket en is er tevens een onderzoeksrechter aangesteld.

Opmerkelijk is dat het nieuws over de hack pas uitlekte na afloop. Het lek zou inmiddels zijn gedicht en de geïnfecteerde computersystemen zouden volledig hersteld zijn. Het federaal parket bevestigt dat er een onderzoek loopt.

De hack kwam pas aan het licht na de zogenaamde Hafnium-affaire. Dat is een zaak waarbij Chinese hackers binnendrongen in het mailsysteem van Microsoft, Exchange. Daardoor begonnen tal van organisaties, bedrijven en overheden hun systemen te controleren, zeker omdat Microsoft Exchange veel gebruikt wordt.

Al in maart vroeg N-VA Kamerlid Freilich uitleg aan de regering

Hafnium is een gesofisticeerde en getrainde groep hackers die opereert vanuit China. Ze hebben al verschillende Amerikaanse bedrijven in het vizier genomen. Hun modus operandi is altijd dezelfde en het is ook die modus operandi die gebruikt werd om binnen te dringen in de computersystemen van Binnenlandse Zaken. Daardoor is het zeer waarschijnlijk dat Hafnium en de Chinese communistische overheid achter de hack zitten. De staat vindt het nog te voorbarig om echter al met de beschuldigende vinger te wijzen.

Opmerkelijk is dat N-VA Kamerlid Michael Freilich reeds op 17 maart van dit jaar meer duidelijkheid had gevraagd aan de regering middels een parlementaire vraag aan Eerste Minister Alexander De Croo.

Freilich stelde letterlijk de vraag of er in het licht van de waarschuwingen voor de systeemkwetsbaarheid van Microsoft Exchange Servers mogelijke betrokkenheid was uit China. Ook wilde hij weten of de publieke sector en de politiediensten zich voldoende bewust waren van de veiligheidsrisico’s.

De vraag van Freilich bleef echter onbeantwoord, officieel vanwege ’tijdsgebrek’. In een reactie aan PAL NWS zegt Freilich deze manier van werken te betreuren: “De premier toont bijzonder weinig respect voor het parlement door te wachten tot het probleem is opgelost en vervolgens de pers in te lichten”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

3 gedachten over “Binnenlandse Zaken gehackt: China verdachte nummer 1”

  1. Ik hoop dat de vrije wereld beseft dat communistisch China aan een wereldwijd offensief bezig is, door cyberaanvallen en bacteriologische aanvallen. Si vis pacem, para bellum. Maar intussen is de 3de wereldoorlog bezig, en het Westen is die aan het verliezen.

Plaats een reactie

Delen