Burgers kunnen weldra mede-eigenaar worden van windmolens op zee

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Burgers kunnen weldra mede-eigenaar worden van windmolens op zee

Anton Schelfaut

Binnen enkele jaren kunnen burgers, gemeenten, verenigingen en KMO’s allemaal mede-eigenaar worden van windmolens in de Noordzee. Daartoe heeft de ministerraad een voorstel goedgekeurd van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Op die manier kunnen burgers een actievere rol spelen op de elektriciteitsmarkt.

Tinne Van der Straeten en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld) willen het mede-eigenaarschap voor windmolens op de Noordzee uitbreiden. Door nieuwe rechten toe te kennen aan energiegemeenschappen, kunnen straks ook burgers zich energieproducent noemen. Hun voorontwerp, dat werd goedgekeurd door de ministerraad, vormt de omzetting van een Europese richtlijn.

“Energiebevoorrading gaat in de eerste plaats over mensen: het is van iedereen en iedereen heeft het nodig”, legt Van der Straeten uit. In zogenaamde energiegemeenschappen wekt een groep mensen samen energie op, om die vervolgens op te slaan of te gebruiken. In België liepen enkele pilootprojecten rond die burgerparticipatie, maar een duidelijk wettelijk kader ontbrak.

Nationale trots

Vanaf 2023 kunnen burgers zich verenigen in die gemeenschappen, waarna ze zich kunnen inschrijven voor een lot in de tweede Belgische windzone in de Noordzee. Die zone zou vanaf 2026/2027 vorm moeten krijgen. “De windmolens op zee voorzien 2,2 miljoen Belgische gezinnen van groene stroom”, aldus Van Quickenborne. “Tegen 2030 gaan we die capaciteit verdubbelen.”

Op dit moment voorzien de turbines in ongeveer een tiende van de elektriciteitsvraag. Door de gunstige omstandigheden op de Noordzee doet België het ook op mondiaal vlak lang niet slecht. “Ons land is momenteel nummer vijf in de wereld op gebied van wind op zee”, besluit Van der Straeten. “Offshore wind is een nationale trots, naast onze frieten, onze chocolade en ons bier. Ik wil dat alle Belgen kunnen delen in die trots en er mee de vruchten van plukken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Burgers kunnen weldra mede-eigenaar worden van windmolens op zee”

  1. Hallo Tinne(ke) geef mijn portie maar aan den hond.
    Investeren in windmolens op zee. Mag ik daar eens mee 🙂 🙂 🙂 ???
    Jogan uit Oostende weet wel wat ik bedoel. 😉

  2. Voor mij hebt gelijk,Mij is mij geleerd doet een kosten -baten analyse op alle vlakken,leefbaarheid,milieu en veel andere zaken,
    .Politiek eerlijk?Johan-telebubies spijtig genoeg in mijn vriendenkring al vergeten.

Plaats een reactie

Delen