Joachim Coens (Photonews)

Joachim Coens (Photonews)

Uncategorized

CD&V wil België hervormen naar Zwitsers model

Pieter Van Berkel

CD&V-voorzitter Joachim Coens pleit ervoor om België te hervormen naar Zwitsers model. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Coens wil dat het zwaartepunt van het beleid bij de gemeentes komt te liggen. “Eerst de gemeente, dan Vlaanderen, dan België”, zegt Coens. “We draaien het systeem helemaal om. Wat lokaal kan gebeuren, doen we op dat niveau – dat is eerstelijnsdemocratie. Wat lokaal écht niet lukt, doen we samen in de gemeenschap. En wat in de gemeenschap niet lukt, doen we samen federaal. We breken België niet af, maar we bouwen het van onderuit weer op.”

Ook de gemeenschappen werken erg zelfstandig en krijgen een hoge mate van fiscale autonomie. “Iedereen is zo verantwoordelijk voor het eigen beleid. Je bent niet meer afhankelijk van federale dotaties“, zegt Coens.

Het federale niveau buigt zich dan enkel nog over de kerntaken. Wat die zijn, wordt beslist door de gemeenschappen. Mogelijk kan er ook geherfederaliseerd worden.

CD&V pleit verder voor een roterend premierschap, referenda op nationaal niveau en kleinere kieskringen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

14 gedachten over “CD&V wil België hervormen naar Zwitsers model”

  1. Wie is Joachim Coens? De voorzitter van een schimpartij (CD&V) die sinds decennia door de kiezer verkiezing na verkiezing (terecht) afgestraft wordt. Onze valse profeet wil het zwaartepunt van de macht bij de gemeente (burgemeester) leggen. Een niveau waar de burger en de gemeenteraadsleden weinig tot niets in de pap te brokken hebben. Welke inspraak geniet de burger in Sint-Truiden alwaar CD&V burgemeester Veerle Heerlen discretionair aan zelfbediening doet en alle mogelijke regels met de voeten treedt. In de oudheid noemden ze zo’n bestuursvorm tirannie. Op gemeentelijk bestuursniveau waar men in St-Truiden stinkende potjes gedekt hield en de klokkenluider (die een standbeeld verdient) laat opsporen door de Belgische gestapo.

  2. Nu het stikstofakkoord van de Vlaamse regering de boeren geen bijkomende uitstoot toelaat, wil CD&V dat terugdraaien door de gemeenten meer macht te geven. Net zoals Joke Schauvlieghe een “uitzonderingsreglement” crëeerde om een toename van stikstofuitstoot tot 5% toe te laten. De Europese richtlijnen zijn nochtans overduidelijk. Maar daar wil CD&V aan ontsnappen, ondanks dat de miljardensubsidies van de EU de enige factor is die de Vlaamse landbouw overeind houdt.

  3. Geen tijd voor fantasme meneer Coens. De nood voor concrete maatregelen is dringend. Voorbeeld: Een nationale kieskring met de rechtstreekse verkiezing van de Eerste minister en de invoering van een meerderheidskiessysteem. De eerste minister stelt zijn regering samen. Taalpariteit binnen de regering wordt afgeschaft. Partijvoorzitters en het staatshoofd spelen geen officiële rol meer bij de regeringsvorming. Het Duits taalgebied krijgt het statuut van autonome provincie en wordt losgekoppeld van het Waals gewest. De legislatuur van de parlementen wordt herleid tot vier jaar. De legislatuur voor een gemeentebestuur tot 5 ipv 6 jaar. Om tot burgemeester te worden verkozen moet men de volstrekte meerderheid van de stemmen behalen. Schepenen worden rechtstreeks verkozen (momenteel al van toepassing in gemeenten met speciaal taalstatuut). Taalfaciliteiten worden uitdovend. Taalwetovertredingen worden strafbaar tot en met afzetting van politieke en administratieve verantwoordelijken.

  4. Zwitserland heeft één van de meest gedecentraliseerde politieke stelsels van Europa. De centrale staat controleert slechts zo’n 40 procent van de openbare inkomsten en ongeveer 30 procent van de uitgaven. De deelstaten (en ook de gemeenten) kunnen zelf inkomstenbelasting heffen.
    Opmerkelijk is ook dat Zwitserland geen ‘echt’ staatshoofd heeft. Het land heeft geen koning en geen president. Als staatshoofd fungeert de jaarlijks roulerende voorzitter van de regering of de regering als geheel. In deze regering zijn standaard alle grote politieke partijen vertegenwoordigd. Het politieke systeem en de politieke cultuur van Zwitserland zijn veel sterker dan die van andere Europese landen op consensus en burgerparticipatie gericht.
    Volgens de Zwitserse grondwet zijn Duits(62.2%), Frans(22.9%), Italiaans(8%) en Reto-Romaans(0.5%) de vier officiële talen. De overige 6,4 procent beslaat talen die door de talrijke immigranten worden gesproken.
    De Zwitserse federatie telt 26 deelstaten, kantons genoemd, die sterk in grootte van elkaar verschillen. Bovendien bestaat er een onderscheid tussen de 20 gewone kantons en de 6 zogenoemde halve kantons, die minder gewicht in de schaal leggen bij stemmingen in de federatie. Elk kanton heeft zijn eigen grondwet. Op het laagste bestuurlijke niveau heeft Zwitserland 2.352 gemeenten (cijfer 2014), die ook een grote mate van autonomie bezitten.

  5. Elke gemeenschap krijgt een hoge mate van fiscale autonomie.
    Zo is iedereen verantwoordelijk voor het eigen beleid en niet meer afhankelijk van federale dotaties.
    Dus de miljardenstroom naar Wallonië zou opdrogen.
    Met alle respect voor Uw voorstel maar dat krijgt U nooit verkocht, mijnheer Coens.
    De enige oplossing om uit dat miskleun België te geraken is het landje ontmantelen:
    Le rattachement van Wallonië aan Frankrijk en samen met Frans-Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen één nieuwe republiek maken.

  6. VHeeren laat inderdaad perfect zien hoe zo’n lokaal niveau van vriendendiensten werkt en hoe je verkozen raakt.
    VHeeren zou altijd op het vaccinatiecentrum zijn, maar dat is om sympathiek stemmetjes te winnen (wetende dat jezelf geen gevaar loopt en anderen laten geloven dat je nog niet gevaccineerd bent en wat medelijden gezien haar man een coma had). Wat betreft de klokkenluider is dat ook genuanceerd, het is naar het schijnt iemand van de kring Vooruit met misschien banden met Coonen. De échte helden zitten bij Tscheldt.

  7. Hallo, Coens, wil je echt indruk maken dan kan je altijd dreigen met naar het V-kamp te gaan. Dan heeft het vlaamse parlement nu al een meerderheid om Vl. onafhankelijk uit te roepen. Dan zou je pas indruk maken. Dit is allemaal too late, too little en onuitvoerbaar in de belgische kontekst. Blijf maar wat krabben in de marge.

  8. weer wat mist gespui van de politieke verantwoordelijken …. Zie waar de tsjeven vroeger sterk stonden en wat er nu van over gebleven is. Zo goed hebben ze voor hun kiezers gezorgd.

  9. Is niet moeilijk wat de bedoeling is….In de gemeenten heeft de CD&V nog wat in de pap te brokken met flink wat burgemeesters dus… niet moeilijk he waarom zo’n hervorming …. puur eigenbelang

Plaats een reactie

Delen