Peter Gyselbrecht

Uncategorized

Celstraffen met uitstel voor misbruik inzagerecht bij Kasteelmoord

Wannes Neukermans

Journalist Bart Aerts (44) en Peter Gyselbrecht (42) zijn voor de Brugse correctionele rechtbank veroordeeld tot vier maanden met uitstel. De twee hadden in de zaak van de kasteelmoord het inzagerecht misbruikt. Daardoor konden ze afgeluisterde telefoongesprekken uitzenden op “Terzake”.

Het VRT-programma “Terzake” zond op 17 november november 2016 telefoongesprekken uit. Die gesprekken kwamen uit het onderzoek naar de moord op Stijn Staelens. Uit de opnames zou moeten blijken dat het gerecht van Brussel zich liet beïnvloeden door de familie van het slachtoffer. Daar was volgens het Parket-Generaal echter geen sprake van.

Enkele dagen geleden bekende Peter Gyselbrecht dat hij de telefoontaps wel degelijk doorspeelde aan de VRT-redactie. Voor het misbruiken van dat inzagerecht zat Gyselbrecht drie dagen in voorlopige hechtenis. In het dossier van de kasteelmoord werd hij later buiten vervolging gesteld. In het onderzoek naar de gelekte telefoontaps kwam journalist Bart Aerts als mogelijke mededader in het vizier van de speurders.

Terzake-aflevering niet in dossier

Op 9 januari 2020 moesten beide beklaagden zich verantwoorden voor misbruik van inzagerecht. Ook stonden ze terecht voor het naar buiten brengen van communicatie die niet voor de buitenwereld bedoeld was. Volgens de advocaat van Gyselbrecht was dit echter enkel om zichzelf te verdedigen in het moorddossier. Bart Aerts hield dan weer vol dat hij enkel zijn journalistieke taak heeft vervuld. Op het proces bleek dat de bewuste aflevering van “Terzake” niet in het dossier stak. Door die kwestie werd de zaak in de volgende maanden enkele keren uitgesteld.

De rechters waren van oordeel dat de twee de bedoeling hadden om de morele integriteit van de familie Saelens te schaden. In het vonnis werd gesteld dat Aerts mogelijke beïnvloeding door de familie van het slachtoffer mocht aanklagen, maar niet door de tapgesprekken te gebruiken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen