China roept de lidstaten van de Verenigde Naties op om niet deel te nemen aan het evenement dat zal plaatshebben volgende week. De organisatoren van de bijeenkomst zijn Duitsland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Ze willen de onderdrukking van de Oeigoeren en andere minderheden in Xinjiang aan de kaak stellen. Dat meldt Reuters.
Volgens China willen de organisatoren “mensenrechtenkwesties te gebruiken als een politiek instrument om zich te mengen in de binnenlandse aangelegenheden van China zoals Xinjiang, om verdeeldheid en turbulentie te creëren en de ontwikkeling van China te verstoren.”
De Chinese missie bij de VN zegt dan ook dat het gaat om een “politiek gemotiveerde gebeurtenis” gaat. “We vragen uw missie om niet deel te nemen aan het anti-China evenement”, aldus de Chinese missie aan de VN.
“Ze zijn geobsedeerd door het uitlokken van confrontatie met China,” zo voegen ze eraan toe. En daarnaast is China van mening dat “de provocerende gebeurtenis alleen maar kan leiden tot meer confrontatie.”
Virtuele VN
Het evenement waarover de Chinese missie aan de VN zo furieus is, zal woensdag online doorgaan. De ambassadeurs van Duitsland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zullen daar het woord nemen. Daarnaast zal er een uiteenzetting zijn van Ken Roth, de directeur van Human Rights Watch en van Agnes Callamard, de secretaris-generaal van Amnesty International.
De bijeenkomst wil bespreken hoe de VN, de lidstaten en het maatschappelijk middenveld de mensenrechten van de Oeigoeren in Xinjiang kan ondersteunen en verdedigen.
“Beijing probeert al jaren regeringen tot zwijgen te brengen, maar die strategie is jammerlijk mislukt, omdat meer staten naar voren stappen om afschuw en afkeer te uiten over de misdaden van China tegen Oeigoeren en andere Turkse moslims”, zo zegt Louis Charbonneau van Human Rights Watch.
Dwangarbeid in heropvoedingskampen
Heel wat westerse landen beschuldigen China ervan dat ze de Oeigoerse minderheden in straf- en werkkampen heeft opgesloten. Naast dwangarbeid die soms de dood te gevolg heeft, zouden volgens sommige bronnen de Oeigoeren ook worden onderworpen aan een zogenaamde “heropvoeding’.
De Verenigde Staten spreekt van een genocide. Zij verboden de invoer van katoen- en tomatenproducten uit Xinjiang vanwege de dwangarbeid. China ontkent de beschuldigingen. Volgens Peking zijn het geen werkkampen maar dienden ze als centra voor ‘beroepsopleiding’ en om ‘religieus extremisme’ te bestrijden.