Cyberaanval op Belnet verlamt parlementair werk: ook andere overheidsdiensten getroffen

Foto: Paleis der Natie (Wikipedia)

Uncategorized

Cyberaanval op Belnet verlamt parlementair werk: ook andere overheidsdiensten getroffen

Kristof Luypaert

Sedert dinsdag 4 mei om 12 uur is het Belnet-netwerk slachtoffer van een DDoS-aanval. Via zo’n cyberaanval wordt een massa data door een derde partij naar servers gestuurd tot deze de overload aan data niet meer aankunnen. Diverse universiteiten, hogescholen, onderzoeksinstellingen en overheidsdiensten hebben daardoor een zeer trage of geen internettoegang meer. Ook de Kamer van Volksvertegenwoordigers is slachtoffer.

Alle instellingen die op het Belnet-netwerk zijn aangesloten, worden getroffen door het incident. Het gaat om ongeveer 200 organisaties, waaronder universiteiten, overheidsdiensten en onderzoeksinstellingen.

In de Kamer van Volksvertegenwoordigers melden diverse parlementsleden dat de commissiezittingen geschorst zijn. Met uitzondering van de commissie financiën die doorgaat in de Plenaire. Dat bevestigen ons onder meer N-VA Kamerleden Theo Francken en Michael Freilich en VB-Kamerlid Ellen Samyn.

Chinese aanval?

Sommige parlementsleden zien mogelijk een verband met de timing van de hoorzitting die deze namiddag in de commissie Buitenlandse Zaken gepland stond. De aanval zou vlak na de middag begonnen zijn. De hoorzitting zou gaan over de “wandaden van China tegenover de Oeigoeren”, schrijft Groen Kamerlid Wouter De Vriendt op Twitter.

De teams van Belnet zijn momenteel aan het werk om de aanval zo snel mogelijk onder controle te brengen. “We zijn volop bezig om de impact van de aanval te beperken”, aldus Dirk Haex, technisch directeur van Belnet. “We stellen dan ook alles in het werk om het Belnet-netwerk zo snel mogelijk weer beschikbaar te krijgen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over “Cyberaanval op Belnet verlamt parlementair werk: ook andere overheidsdiensten getroffen”

  1. 10-tallen verouderde software én hardware door elkaar heen binnen de overheid en semi-overheid kabinetten, departementen enz. Het zal me niets verwonderen als de ‘aanval’ georchestreerd is door één of meer jonge studenten. Morgen in de gazetten: 17-jarige legt land lam…

Plaats een reactie

Delen