Vooruit voelt gevolgen ‘zattemansklap’ in nieuwe peiling

Conner Rousseau. Photonews

Uncategorized

De Croo over Europees coronacertificaat: “Begin juni zullen alle regels uitgewerkt zijn”

Anton Schelfaut

Begin juni zullen alle regels voor het Europese coronacertificaat uitgewerkt zijn. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) gezegd aan VTM Nieuws.

Het Europese coronacertificaat moet het mogelijk maken om deze zomer wat vrijer tussen de lidstaten te reizen. “Begin juni zullen alle regels uitgewerkt zijn”, zegt premier Alexander De Croo. “Wij ontwikkelen samen met Nederland en Luxemburg eenzelfde technisch systeem daarrond. Dat is iets puur technisch. De regels zullen voor alle duidelijkheid voor heel Europa dezelfde zijn.”

Zo zal overal dezelfde definitie gehanteerd worden voor “gevaccineerd zijn”. “Twee vaccins gekregen hebben binnen een bepaalde periode, zodat de werking verzekerd is. Belangrijk is ook dat getest zijn daarmee gelijkgesteld wordt. Want misschien zullen sommige jonge mensen nog niet gevaccineerd zijn begin juni. Dan moet een bepaalde manier van testen dezelfde mogelijkheden geven als een vaccin.”

Hoe het moet met mensen die reeds besmet zijn geweest met het coronavirus, moet nog verder uitgewerkt worden. “Vragen zoals hoe lang geleden je besmet bent geweest en welk bijkomend vaccin je daarna nog gekregen moet hebben, zijn daarbij belangrijk. We moeten zorgen dat de regels daarrond dezelfde zijn in heel Europa. Het certificaat zal ons helpen om dat veel vloeiender te maken dan vandaag.”

De Croo benadrukt evenwel dat er van discriminatie geen sprake mag zijn. “Een bepaalde testprocedure moet dezelfde mogelijkheden geven als iemand die gevaccineerd is”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “De Croo over Europees coronacertificaat: “Begin juni zullen alle regels uitgewerkt zijn””

Plaats een reactie

Delen