De Croo: "Waarom heeft iemand met extreme ideeën toegang tot wapens?"

Premier Alexander De Croo (Open Vld). Foto: Photonews.

Uncategorized

De Croo: “Waarom heeft iemand met extreme ideeën toegang tot wapens?”

Kristof Luypaert

Nu blijkt dat Jurgen Conings, de beroepsmilitair die sinds dinsdagavond op de vlucht is, volgens informatie van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne “al lange tijd” op een lijst van staatsgevaarlijke personen van OCAD zou staan, vraagt premier De Croo zich af “hoe iemand met extreme ideeën toegang tot wapens heeft”.

“Dit is een gevaarlijke situatie, maar onze veiligheidsdiensten en het federaal parket hebben het in de hand”, zegt eerste minister Alexander De Croo in een reactie op de voortvluchtige en zwaarbewapende militair.

“De relevante vraag is natuurlijk hoe het kan dat iemand die op de veiligheidslijst staat als iemand met extreme ideeën, en die al bedreigingen had geuit, binnen Defensie actief is, toegang heeft tot wapens en die wapens kan meenemen?”

De federale kern heeft al over de kwestie vergaderd, dixit De Croo. “We hebben daar een rapport over gevraagd en willen tegen morgen maatregelen om te vermijden dat dit soort zaken nog mogelijk zou zijn.”

Omdat de militair mogelijk viroloog Marc Van Ranst zou viseren, benadrukt de eerste minister het belang van de vrije meningsuiting. “Iedereen moet zich in dit land vrij kunnen uitdrukken. Of het nu gaat over politici, over wetenschappers,… Elke burger.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

11 gedachten over “De Croo: “Waarom heeft iemand met extreme ideeën toegang tot wapens?””

  1. Waarom is iemand met extreme (woke-)ideeën premier van dit land? En nog iets, als ik de koran lees kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat moslims er eveneens nogal extreme ideeën op nahouden. Gaan ze die nu ook allemaal uit het leger smijten?

  2. “Iedereen moet zich in dit land vrij kunnen uitdrukken.” Dat was wel een grapje van De Croo. Als ge dat doet hebt ge binnen de kortste keren een klacht aan uw been want er is altijd wel iemand die daar aanstoot aan neemt.

  3. “Hoe iemand met extreme ideeën toegang tot wapens heeft”. vraagt een wereldvreemde Alexander De Croo (OVLD) zich af (sic). Terwijl tal van mensen zonder extreme ideeën, noch strafblad, geen krijgen wapenvergunning krijgen. Is het niet hilarisch dat een burger moet onderduiken omdat de regering aan de burger verbiedt zichzelf thuis te beschermen/verdedigen met een verweervuurwapen?

  4. Hoe dan ook, premier de Croo en zijn hooggeplaatste collega’s blijven de eindverantwoordelijke(n). Als er koppen moeten rollen, laat het geen laaggeplaatste sergeanten of luitenants van de kazerne zijn!

Plaats een reactie

Delen