Drugsdealer met 15 veroordelingen krijgt probatie-uitstel: ondanks verkoop aan minderjarige en openstaande straf

Foto: illustratief. Shutterstock.

Uncategorized

Dealer met 15 veroordelingen krijgt probatie-uitstel: ondanks verkoop aan minderjarige en openstaande straf

Kristof Luypaert

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft een 35-jarige man ‘schuldig’ bevonden aan de verkoop van verdovende middelen aan minderjarigen, aan meerderjarigen en bezit van amfetamines. Ondanks zijn 15 eerdere veroordelingen, waaronder enkele keren wegens drugsdelicten kreeg de 35-jarige man van de rechter slechts een probatie-straf van 18 maanden en een boete van 8.000 euro. De man moet ook nog een straf van 8 maanden uitzitten.

De beklaagde is reeds vijftien keer veroordeeld, enkele keren omwille van drugs. Hoewel het parket een strenge straf vroeg, omdat de man nog een straf van 8 maanden moet uitzitten, ging de rechtbank in op het probatieverzoek van de verdediging.

“Deze man ontkent dat hij de dealer van dat 16-jarig meisje was. Er zijn ook geen duidelijke bewijzen van het tegendeel, behalve de verklaring van het meisje”, sprak zijn advocaat. “Hem naar de gevangenis sturen zou hem nog zwaarder in de problemen brengen: dan verliest hij zijn job, terwijl hij meer nood heeft aan opvolging dan een effectieve celstraf. Ik vraag een probatiestraf.”

Ook dochter van vriendin betrapt op drugsdealen

De man kwam in beeld bij de politie toen de 16-jarige dochter van zijn toenmalige vriendin op school werd betrapt op drugsdealen. Het meisje wilde eerst niet zeggen van wie ze de drugs zelf had aangekocht, maar gaf uiteindelijk toe dat de vriend van haar mama haar dealer was. Er volgde een huiszoeking en daar werd ook nog een kleine hoeveelheid speed gevonden.

Enkele maanden later werd de man tijdens een politiecontrole opnieuw betrapt met drugs op zak. Zijn nieuwe vriendin zat naast hem in de auto en vertelde de agenten dat hij dealde en ze daar helemaal niet mee opgezet was. Opnieuw volgde een huiszoeking en werden kleine hoeveelheden drugs aangetroffen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

4 gedachten over “Dealer met 15 veroordelingen krijgt probatie-uitstel: ondanks verkoop aan minderjarige en openstaande straf”

  1. 35 jarige man met strafblad waarop 15 eerdere veroordelingen wordt niet veroordeeld wegens dealen van drugs. Heeft de mildheid van de rechtbank te maken met zijn huidskleur, etnische afkomst of oosterse religie? Moest het een blanke zijn met een dissidente opinie kregen we normaliter meer details, tot en met zijn schoenmaat en politieke voorkeur.

Plaats een reactie

Delen