Het vaccin van Johnson & Johnson. Foto Shutterstock.

Het vaccin van Johnson & Johnson. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Denemarken weigert nu ook het vaccin van Johnson & Johnson

Ruben Notteboom

Denemarken verbiedt het Johnson & Johnson-vaccin. Het land zal het vaccin dus niet langer inzetten in de vaccinatiestrategie. Dat kondigde het Deense gezondheidsinstituut Sundhedsstyrelsen aan op maandag. Denemarken wil ook AstraZeneca niet langer gebruiken.

Denemarken wil geen risico’s nemen. Door de meldingen van trombose en verlaagde bloedplaatjes, besloot de overheid het vaccin toch niet meer te gebruiken. Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA erkent dat er erg zeldzame bijwerkingen mogelijk zijn door het coronavaccin van Johnson & Johnson, maar de kans is miniem en de voordelen wegen zwaarder door. De kans op een trombose door andere medicatie te gebruiken zoals de pil is er namelijk ook. EMA wil wel dat Johnson & Johnson het risico opneemt in de bijsluiter.

Geen risico’s met vaccinatie in Denemarken, al gaat het trager

Helene Probst, adjunct-directeur van Sundhedsstyrelsen, zegt dat het “een moeilijke beslissing was”. “We zitten in een pandemie, we weigeren ook al AstraZeneca,” zegt ze, “maar toch hebben we de knoop doorgehakt.” Denemarken heeft het virus momenteel goed onder controle en de vaccinatiecampagne verloopt goed. Het land wil dus geen risico’s nemen.

Johnson & Johnson weigeren, betekent natuurlijk wel dat de campagne vertraging oploopt. Denen tussen de 25 en 39 jaar zullen zeker vier weken langer moeten wachten voor ze hun eerste prik kunnen krijgen. Maar de Deense overheid heeft liever vertraging, dan problemen met trombose en verlaagde bloedplaatjes.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Denemarken weigert nu ook het vaccin van Johnson & Johnson”

  1. Dus volop voor de mRNA vaccins die nog in een testfase zitten en geen markt meer voor de “klassieke” vaccins. Hopelijk loopt het goed af.
    W&S binnen 2 jaar….

Plaats een reactie

Delen