Dokter Joris Van Hove. Foto Photonews. © Gianni Barbieux/Photo News - 10851319-545

Dokter Joris Van Hove. Foto Photonews. © Gianni Barbieux/Photo News - 10851319-545

Uncategorized

Dokter Van Hove opnieuw voor rechter voor omstreden euthanasie

Ruben Notteboom

Dokter Joris Van Hove verschijnt opnieuw voor de rechter voor de omstreden euthanasie van Tine Nys. 15 maanden geleden werd hij nog vrijgesproken. In 2010 heeft hij Tine Nys geëuthanaseerd, maar dat zou naar verluidt niet volgens het boekje zijn verlopen. Dokter Van Hoof zal niet naar de gevangenis moeten, maar de rechter kan wel een hoge schadevergoeding eisen.

In 2010 werd Tine Nys geëuthanaseerd. De betrokken artsen werden beschuldigd van gifmoord, omdat het niet volgens het boekje zou verlopen zijn. De zaak kwam voor assisen, maar alle drie betrokken dokters werden volledig vrijgesproken. De volksjury van Gent vond hen niet schuldig.

Hof van Cassatie vernietigde vrijspraak in zaak Nys

Joris Van Hove staat echter opnieuw terecht. Hij is de dokter die de dodelijke injectie gezet heeft. Daarom verschijnt hij voor drie burgerlijke rechters in Dendermonde. De familie Nys trok namelijk naar het Hof van Cassatie omdat ze ontevreden waren met de uitspraak.

Het Hof van Cassatie is de hoogste instantie die kijkt of het proces wettig verlopen is of niet. De advocaat van de familie Nys vindt dat “de euthanasiewet niet werd gerespecteerd.” Het Hof van Cassatie zal zich niet uitspreken over de inhoud, de strafmaat of de schuldvraag, maar het Hof kan wel controleren of de zaak correct verlopen is.

Geen strafrechterlijke vervolging meer voor Dokter Van Hove, enkel burgerrechtelijke

Het Hof oordeelde van niet. De beslissing van de volksjury om Joris Van Hove vrij te spreken was volgens hen “onvoldoende gemotiveerd.” De vrijspraak werd daarom vernietigd en de zaak komt opnieuw voor, maar deze keer niet voor assisen. Op strafrechtelijk vlak is hij dus volledig vrijgesproken. Nu verschijnt hij voor burgerrechtelijke rechters, wat gaat over burgerlijke verantwoordelijkheid.

De rechters kunnen nog beslissen of hij een fout gemaakt heeft. Indien ja, betekent dat dat hij een schadevergoeding moet betalen. Die kan hoog oplopen. Frank De Greef en Lieve Thienpont, de huisarts van Nys en de adviserende psychiater, verschijnen enkel voor de rechter als getuigen en worden niet langer vervolgd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen