Rajae Maouane (Photonews)

Rajae Maouane (Photonews) Brussels Belgium NOVEMBER 5 2019 pict. by Christophe Licoppe © Photo News

Binnenland politiek

Ecolo-covoorzitter: “Verdedigen van recht op dragen van hoofddoek of recht op abortus deel van dezelfde strijd”

Pieter Van Berkel

“Het verdedigen van het recht om een hoofddoek te dragen of het verdedigen van het recht op abortus maken deel uit van dezelfde strijd voor minderheden”, zegt Ecolo-covoorzitter Rajae Maouane in een interview met La Libre Belgique.

In Franstalig België woedt het debat over het al dan niet toelaten van de hijab bij overheidspersoneel op dit moment in alle hevigheid. De Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB werd begin mei veroordeeld wegens discriminatie omwille van het verbod op het dragen van een hoofddoek door het personeel. De MIVB hanteert als overheidsbedrijf het neutraliteitsprincipe.

De kwestie verdeelt de Brusselse regering. Ecolo/Groen is bijvoorbeeld voorstander van het toestaan van een hoofddoek, terwijl de liberale MR resoluut tegen is.

“Dezelfde strijd”

“Het verdedigen van het recht om een hoofddoek te dragen of het verdedigen van het recht op abortus maken deel uit van dezelfde strijd voor minderheden”, zegt Ecolo-covoorzitter Rajae Maouane in een interview met La Libre Belgique.

“Het gaat er niet zozeer om wat de man of de vrouw draagt, maar veeleer om de vooruitgang in de strijd van de vrouw”, klinkt het verder. “Men werpt hindernissen op voor allen die willen werken en geëmancipeerd willen worden. Er staan al genoeg obstakels in de weg voor een vrouw die carrière wil maken, laten we er niet nog meer aan toevoegen.”

Ze voegt er aan toe dat het dragen van de hoofddoek onder dwang wel bestreden moet worden.

Bouchez: “Verontrustend”

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, een uitgesproken tegenstander van het toestaan van de hoofddoek bij overheidsdiensten, is het daar niet mee eens.

“Militeren voor het dragen van religieuze tekens bij openbare diensten is geen gevecht voor emancipatie, maar een aanfluiting van de neutraliteit, die een fundamentele pijler van de staat en van het samenleven in onze democratie is”, zegt Bouchez. “Die verwarring is verontrustend.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

11 gedachten over “Ecolo-covoorzitter: “Verdedigen van recht op dragen van hoofddoek of recht op abortus deel van dezelfde strijd””

  1. Ik denk niet dat je bij de Islam moet zijn voor abortus !! Dat mens is knettergek en hoort niet thuis in een democratie en echt heel gevaarlijk voor de samenleving ! Wat zegt het heilig boek wel hoofdoek moet want vrouwen zijn minderwaardig , en abortus kan al helemaal niet in de islam !!

  2. ‘Recht op abortus’ of ‘recht op het dragen van een hoofddoek’, het gaat om dezelfde strijd ? Ja merci.
    En zij die een hoofddoek dragen zijn de allerlaatsten die ‘recht op abortus’ zullen verdedigen.
    Weet men eigenlijk nog over wie en over wat men spreekt ?

    Polidor.

  3. ze vormen één fractie in het F parlement,groen en écolo,dat is pas gevaarlijk.Een reden te meer om een zuivere confederale staat te maken,onafhankelijk kan niet door de Europese grondwet,jammer.Bij de volgende verkiezingen zal Vlaanderen moeten kiezen,Vlaams of vivaldi.

  4. Dat een religie vrouwen pas fatsoenlijk vindt als ze een hoofddoek dragen is natuurlijk een progressief gegeven. Vandaar dat Groen! en Ecolo fan zijn van deze fundamentalistische visie op de islam. Als dat zo is, dan zou deze partij zich wat terughoudender mogen opstellen ten opzichte van de me-too beweging.

  5. Iedereen zou moeten weten dat er in de Koran staat dat liegen is toegestaan aan moslims als het tot doel heeft ongelovigen(wij dus) te misleiden ten gunste van de Islam! Dat zegt alles en meer moet je daar niet aan toevoegen! Dus lieg er maar op los

Plaats een reactie

Delen