Eindelijk huiszoekingen in gerechtelijk onderzoek bij Sihame El Kaouakibi

Eindelijk huiszoekingen in gerechtelijk onderzoek bij Sihame El Kaouakibi

Uncategorized

Huiszoekingen bij vennootschappen en op privé adres bij Sihame El Kaouakibi

Kristof Luypaert

In het kader van het gerechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude door Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (34) zijn vanmorgen drie huiszoekingen uitgevoerd. Die vonden plaats op het privéadres van El Kaouakibi en van haar zakenpartner Erika Xuan Nguyen. Maar ook op de maatschappelijke zetel van hun vennootschappen. De Antwerpse onderzoeksrechter Van Wambeke stelde intussen een onafhankelijke bedrijfsrevisor aan om de boekhouding uit te pluizen.

Sihame El Kaouakibi beschikt als Vlaams parlementslid over parlementaire onschendbaarheid. Daarom, waren niet alleen politiediensten, maar ook de voorzitter van het Vlaams Parlement Liesbeth Homans (N-VA) aanwezig bij de huiszoeking. Dat is een van de procedurele vereisten wanneer het gerecht huiszoekingen doet bij Vlaamse Parlementsleden.

Het parket van Antwerpen opende op 5 februari 2021 een opsporingsonderzoek naar mogelijke strafbare feiten rond de werking van vzw Let’s Go Urban. Op 16 februari is door El Kaouakibi een klacht met burgerlijke partijstelling neergelegd. Die klacht is gericht tegen onbekenden.

Intussen heeft het parket de twee onderzoeken op 15 maart 2021 samengebracht in één gerechtelijk onderzoek. Dat onderzoek wordt geleid door de Antwerpse onderzoeksrechter Van Wambeke.

Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie deed huiszoekingen

Diverse feiten zijn voorwerp van het gerechtelijk onderzoek. Die zijn gekwalificeerd als ‘valsheid in geschriften, bedrieglijk niet voeren van een correcte boekhouding, subsidiefraude, misbruik van vennootschapsgoederen, misbruik van vertrouwen, valsheid in informatica en externe en interne hacking’.

De afgelopen weken zijn de feiten uitgebreid op basis van diverse nieuwe onthullingen. De onderzoeksrechter heeft een onafhankelijke bedrijfsrevisor aangesteld om een rapport te maken. Intussen is er een ‘interne audit’ van de Stad Antwerpen, een rapport van i-Force, en een rapport van de voorlopig bewindvoerder van de vzw LGU, advocate Annemie Moens. Ook Sihame El Kaouakibi zelf liet enkele ’tegenonderzoeken’ uitvoeren door Johan Vande Lanotte, die al enkele maanden optreedt als ‘adviseur’.

“De onderzoeksrechter had het verzoek tot huiszoekingen in de woning van mevrouw El Kaouakibi, haar zakenpartner en op de zetel van de vennootschappen, zoals de grondwet het voorschrijft, gericht aan de eerste voorzitter van het Hof van Beroep”, zo verduidelijkt de parketwoordvoerder.

De zoekingen zijn uitgevoerd door de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie en Federal Computer Crime Unit, in aanwezigheid van de onderzoeksrechter, het parket en de voorzitter van het Vlaams Parlement.

“Het gerechtelijk onderzoek verloopt verder in alle discretie. Inhoudelijk zal er niet dieper worden ingegaan op het onderzoek”, besluit parketwoordvoerder Kristof Aerts.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

13 gedachten over “Huiszoekingen bij vennootschappen en op privé adres bij Sihame El Kaouakibi”

  1. Eindelijk. En nu ook nog huiszoekingen bij haar vriendjes Somers en Rutten, die haar kochten voor de OpenVLD, en haar rasgenote El Aouit van de N-VA die haar een gevulde portemonnee van ’t Stad meegaf, waaruit de oplichterodalisk zonder controle mocht putten.

  2. .mocht ik zoiets, of iets anders, “mispeuterd” hebben , ze zouden bij mij thuis , na zoveel tijd niks belastends meer vinden hoor !! ik vraag me af of dat getreuzel wel toevallig is !

  3. Het gerechtelijk onderzoek verloopt verder in alle discretie. Dit in tegenstelling tot het proces tegen Dries VL waar alles op straat wordt gegooid. Twee maten…

Plaats een reactie

Delen