Uncategorized

Erik Beunckens – afgevaardigd bestuurder van Federatie van Cafés in België: “De horeca werd onterecht geviseerd tijdens de coronacrisis”

Wim De Smet

De gedeeltelijke en beperkte heropening van de horeca kan op weinig enthousiasme rekenen bij Erik Beunckens (59), afgevaardigd bestuurder van FedCaf (Federatie van Cafés in België). “Zowat 85 procent van de cafés in ons land hebben geen eigen terras”, weet Beunckens. “De huidige maatregelen zijn onvoldoende.”

De toog blijft dicht en het café moet om 22 uur sluiten. Nee, echt blij zijn de cafébazen in dit land van schuimende pinten nog niet. “De versoepelingen zijn slechts een begin”, vertelt Erik Beunckens. “Het is intussen voldoende bewezen dat de horeca tijdens de coronacrisis onterecht geviseerd werd, want bij de uitbraak van de tweede en de derde golf waren alle horecazaken gesloten. Eigenlijk hadden onze mensen al veel langer moeten kunnen openen. Er is nooit een wetenschappelijk of onderbouwd bewijs geweest dat het grote aantal infecties en besmettingen in de horeca plaatsvond.”

Waarom besliste de overheid dan toch om de horeca dicht te houden?

“Omdat men binnen het Overlegcomité blijkbaar vermoedens had dat de contacten die mensen hadden op café een bron van besmettingen waren, vooral dan door superverspreiders. Maar zoals ik al zei: de bewijzen heeft men daar nooit voor geleverd. We hebben dat probleem op alle mogelijke manieren en op alle niveaus aangekaart. Maar nooit kregen we antwoord. Het risico was te groot. Met die uitleg moesten we het stellen.”

Uw federatie behartigt de belangen van de cafés. Kunnen zij op leefbare manier heropenen zaterdag?

“Iedere horecazaak moet dat een beetje voor zichzelf uitmaken. Wie geen terras heeft, blijft sowieso gesloten, dat is duidelijk. De steunmaatregelen blijven van kracht, maar eigenlijk zijn die onvoldoende. Wij willen liever geen steunmaatregelen, maar de toezegging dat de horeca gewoon opnieuw mag openen. Maar goed, nu ze verplicht moeten sluiten, heeft dat ook zijn consequenties en moet de overheid die steun blijven leveren zodat iedereen, zonder uitzondering, kan overleven.”

Lees hier het volledige artikel: Erik Beunckens (59) – gedelegeerd bestuurder FEDCAF: “1 café op 4 haalt einde van het jaar niet”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

Plaats een reactie

Delen