Europa sluit nieuw contract af met Pfizer voor 900 miljoen coronavaccins

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Europa sluit nieuw contract af met Pfizer voor 900 miljoen coronavaccins

Anton Schelfaut

De Europese Commissie heeft een nieuw contract afgesloten met farmabedrijven Pfizer en BioNTech voor de aankoop van 900 miljoen coronavaccins. Dat maakte Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zaterdag bekend via Twitter.

Het gaat om 900 miljoen gegarandeerde doses. Daarnaast voorziet het contract ook in een optie voor de aankoop van 900 miljoen extra doses. Ze zullen geleverd worden in de periode 2021-2023.

De vaccins zijn bedoeld voor de herhalingsvaccinaties van volwassenen en voor de vaccinatie van minderjarigen. Volgens het Duitse persagentschap DPA is er 35 miljard euro gemoeid met de aankoop. Daarenboven zal er extra geïnvesteerd worden in de Belgische en Duitse productiesites van het vaccin. In ons land wordt het Pfizer/BioNTech-vaccin gemaakt in Puurs.

Volgens de gangbare verdeelsleutel, die gebaseerd is op het bevolkingsaantal van de lidstaten, zou België recht hebben op ongeveer 22 miljoen van de 900 miljoen doses. De lidstaten kunnen onder elkaar wel nog afspraken maken.

Von der Leyen had eerder al aangekondigd dat er onderhandelingen met Pfizer en BioNTech aan de gang waren. Frankrijk zou echter bezwaar gemaakt hebben, waardoor de gesprekken langer aansleepten dan gepland. Uiteindelijk gaven alle 27 lidstaten vrijdag groen licht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Europa sluit nieuw contract af met Pfizer voor 900 miljoen coronavaccins”

  1. Inderdaad. Dat de EU er nu 900.000.000 bij bestelt voor minder dan 450.000.000 mensen, bewijst dat ze zelf niet geloven in 2 prikjes. Het zullen er minstens 3 zijn, om de 6 maand, voor een ‘bescherming’ die minder is dan 70% en dit ENKEL voor het coronavirus uit China. Die vaccins werken niet tegen de griepvarianten die er maar blijven aankomen. Enkel een natuurlijke afweer beschermt 90% van de bevolking. De overige 10% kunnen ziek worden. En van die zieken, meestal ouderen in de toegevoegde tijd, sterft et uiteindelijk 1% aan een of andere coronavirus, als het al niet van iets anders is. De schrik voor de dood mag ons niet weerhouden te leven.

Plaats een reactie

Delen