(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Europees Parlement dient gezamenlijke motie in tegen blasfemiewet Pakistan

Sonja Dahlmans

Het Europees Parlement heeft op 28 april een gezamenlijke motie ingediend tegen de blasfemiewet in Pakistan. De blasfemiewet in Pakistan houdt in dat beledigen van de islam of Mohammed bij wet verboden is. De wet wordt vaak misbruikt. Minderheidsgroepen worden bij herhaling valselijk beschuldigd en gevangengezet.

Als voorbeeld dient een zaak uit 2014 tegen een christelijk echtpaar; Shagufta Kausar en Shafqat Emmanuel. Het echtpaar, dat analfabeet is, werd beschuldigd van het beledigen van Mohammed en kreeg daarvoor de doodstraf. Zij gingen in beroep hiertegen, maar een datum voor het beroep is nog altijd niet vastgesteld. Er werd reeds meerdere malen uitstel gedaan van de zitting voor het hoger beroep. Sinds zij in staat van beschuldiging zijn gesteld, heeft het echtpaar hun kinderen niet meer gezien.

Het Europees Parlement schrijft dat er de laatste jaren een groei is van het aantal blasfemiezaken en dat deze vaak journalisten, mensenrechten activisten en religieuze minderheden treft.

Vorige week nog berichtte PALNWS over een blasfemie zaak tegen twee christelijke verpleegsters in Pakistan. Ook de bekende zaak van Asia Bibi betrof een valse beschuldiging van blasfemie. Zij zat bijna tien jaar gevangen voor zij werd vrijgelaten. Inmiddels heeft zij Pakistan moeten verlaten vanwege de vele doodsbedreigingen die zij en haar familie kregen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Europees Parlement dient gezamenlijke motie in tegen blasfemiewet Pakistan”

  1. Nooit begrepen hoe je een verzonnen figuur uit een sprookjesboek van 2000 jaar geleden kan ‘beledigen’.
    Het is alsof je Sinterklaas beledigt of de Grote Smurf.

  2. De EU zou beter eerst optreden tegen de seculiere blasfemie-wetten in Europa. Het is altijd makkelijk om naar iemand anders met de vinger te wijzen. Vervang ”blasfemie” door “haat” of “discriminatie” – twee zaken die je net als blasfemie totaal niet kan kwantificeren en volledig voor interpretatie vatbaar zijn zoals zo veel voorbeelden al hebben aangetoond – en je hebt een gelijkaardige situatie zoals in Pakistan. Het is waar dat er geen doodstraf is hier, maar het de seculaire blasfemie-wetten zijn eveneens een manier van machtsmisbruik.

Plaats een reactie

Delen