Een politiecontrole. Foto Shutterstock

Een politiecontrole. Foto Shutterstock

Uncategorized

Europese Unie wil etnische profilering door de politie aanpakken

Simon Segers

De European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) heeft een onderzoek gepubliceerd over profilering bij politiecontroles. Hieruit blijkt dat etnische minderheden en mannen meer gecontroleerd worden.

De FRA publiceerde vandaag een paper genaamd “Your rights matter: police stops”, een duidelijke knipoog naar de Black Lives Matter-beweging. Michael O’Flaherty is hoofd van het agentschap en licht toe: “Iedereen heeft het recht om gelijk behandeld te worden, ook door de politie. Een jaar geleden toonden de Black Lives Matter-protesten de noodzaak om racisme en discriminatie te bestrijden. Dit is nog steeds te veelvoorkomend in onze maatschappijen. Het is tijd om het vertrouwen tussen de gemeenschappen te heropbouwen en te garanderen dat politiecontroles altijd eerlijk, gerechtvaardigd en proportioneel plaatsvinden.”

Uit het onderzoek in de EU-lidstaten blijkt dat vooral jonge mensen, mannen, etnische minderheden, moslims en mensen die zich niet als heteroseksueel identificeren gestopt worden. Etnische minderheden werden in 34 procent van de gevallen om een identiteitsbewijs gevraagd, ten opzichte van 14 procent van de totale populatie. Minderheden worden ook meestal te voet tegengehouden, waar dat bij de totale populatie meestal al rijdend is. In bepaalde landen zien meer dan 80 procent van de etnische minderheden hun meest recente politiecontrole als etnische profilering.

Handleiding voor agenten

Van diegenen die gecontroleerd werden zei 80 procent dat de politie hen respectvol behandelde, hoewel slechts 46 procent van de minderheden. Dit verschil in perceptie is het meest uitgesproken in Zweden, Italië, Portugal en Nederland. De FRA spoort de EU-lidstaten aan om “discriminatie te bestrijden en onwettelijk etnisch profileren stop te zetten”. Zij hebben ook een handleiding gepubliceerd voor politie om onwettelijk profileren te vermijden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

9 gedachten over “Europese Unie wil etnische profilering door de politie aanpakken”

  1. Als zelfs de meeste lakse justitie van de EU, de Belgische, in haar gevangenissen aan 70% van de gevangenen halal voedsel moeten voorschotelen, dan lijkt het mij normaal dat ook deze halal liefhebbers meer gecontroleerd worden dan gewone burgers door de politie. Of is de gevangenis dan geen weerspiegeling van de samenleving misschien?

  2. Nooit stellen deze brave mensen die dit soort “rapporten” opstellen zich de vraag waaróm die etnische minderheden meer gecontroleerd worden. En al helemaal hilarisch wordt het wanneer de politie dit “proportioneel” zou moeten doen. Weer zo’n politiek correct woke gedoe dat onze politiediensten alleen maar ondermijnt. Zonder die zogenaamde “handleiding” gelezen te hebben weet ik eigenlijk nu al wat voor soort politiek correcte onzin daar in staat.

  3. Waarom ? Een sluitende wettelijk gekaderde “etnische profilering” zou gemakkelijker maken om op te treden tegen het bevolkingssegment dat het frequents “beschonken” auto rijdt of het vermoedelijke andere dat het vaakst geld witwast of het waarschijnlijk nog andere dat het zich dikwijlst inlaat met “sacoches trekken” en drugshandel.

  4. Waar rook is, is vuur.
    Bewijs hiervoor blijkt uit de “etnische” verdeling van de gevangenisbewoners En die vertegenwoordigt maar het topje van de ijsberg aangezien de meeste etnische “geselecteerden” eerst een litanie van terechtwijzingen en “nooit meer doen he” krijgen vooraleer er een effectieve straf wordt uitgesproken (die dan de eerste x-keren zó zwaar is dat ze er met sociaal dienstbetoon of een enkelband mee weg komen!

Plaats een reactie

Delen