Filip Dewinter wil "bouwwerken zonder vergunning" aan Al-Iglas moskee in Berendrecht laten stilleggen

Vlaams Parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid Filip Dewinter. Foto: Photonews.

Binnenland politiek

Filip Dewinter wil “bouwwerken zonder vergunning” aan Al-Iglas moskee in Berendrecht laten stilleggen

Kristof Luypaert

Een inzamelactie moet 600.000 euro opleveren.

Vlaams Belang verzet zich tegen de verdere uitbouw van een Islamitisch Cultureel en Sportief Centrum van moskee Al-Iglas in Berendrecht (Antwerpen). Volgens Filip Dewinter wordt de vroegere Bosschool “in sneltempo uitgebouwd tot een gigantisch moskee- complex”, maar laat het Antwerps stadsbestuur begaan. Een van de imams die als gastspreker staat vermeld riep in het verleden op Joden te verbranden.

De voorbije week vond tussen 6 en 9 mei in het Islamitisch Cultureel Sportcentrum Al-Iglas een benefiet plaats voor de verdere (uit)bouw van de moskee Al-Iglas. Eerder deze week maakte jihad-expert Peter Velle dit eveneens bekend via Twitter. Het Vlaams Belang in Antwerpen wil de zaak nu ook op de politieke agenda zetten.

De benefietactie blijkt alvast een succes. In totaal is er momenteel al 376.000 Euro opgehaald van de benodigde 600.000 Euro. Uit foto’s en filmpjes gepubliceerd op en te bekijken op de website van de moskee zou, aldus de partij Vlaams Belang, te zien zijn dat er verschillende nieuwe installaties gebouwd zijn. Dat gebeurde volgens de partij “zonder enige vorm van vergunning”.

De bokshandschoenen van Jamal Ben Saddik te koop aan 5.000 euro per paar (bron: Peter Velle)

“Benefietactie waar ‘salafistische sprekers’ aan deelnamen”

Verschillende eigenaars uit de buurt zouden daarenboven al gecontacteerd zijn door bestuursleden van de moskee met de vraag hun grond of pand aan de moskee te verkopen.

Aan de benefietactie van vorige week namen enkele radicale, salafistische sprekers deel aldus Vlaams Belang.

Onder meer Sjeik Mohammed Toujgani en Ali Houri, alias broeder “Al Khatab”, stonden vermeld als gastspreker op de affiche. Mohammed Toujgani is een radicale imam uit Brussel die in 2009 op You tube opriep om “alle zionisten te verbranden”. De Nederlandse broeder “Al Khatab” kreeg in 2017 zowel in Genk als Antwerpen verbod opgelegd om te prediken in lokale moskeeën vanwege zijn discriminerende uitspraken tegenover vrouwen.

Ook de bekende kickbokser Jamal Ben Saddik, die in het kader van ‘operatie Sky ECC’ wekenlang in voorarrest in de cel verbleef, verleent zijn medewerking aan de benefietactie. Hij stelde onder anderen bokshandschoenen en shirts ter beschikking om te verkopen. De bokshandschoenen worden aangeboden aan 5.000 euro per paar.


In 2009 zorgde een video van Mohamed Toujgani voor beroering. (Bron: Peter Velle)

Sjeik Mohamed Toujgani riep ooit op joden te doden. Hij blijkt een van de gastsprekers tijdens de benefiet.

Filip Dewinter: “Ondanks klachten buurt laat stadsbestuur betijen”

Vlaams Belang gemeenteraadslid en Vlaams parlementslid Filip Dewinter gaat alvast uitleg vragen en wil weten waarom het Antwerps stadsbestuur niet optreedt tegen de bouwwerken die volgens Vlaams Belang zonder vergunning plaatsvinden.

In een persbericht van Vlaams Belang wordt deze foto toegevoegd als bewijsstuk van de bouwovertredingen.

“De aanwezigheid van radicale salafisten op de benefietactie laat weinig goeds vermoeden. Het is duidelijk de bedoeling van deze moskee-vereniging om een mega-islamitisch centrum annex moskee in de Polder uit te bouwen. Het stadsbestuur laat – ondanks klachten van buurtbewoners – betijen.”

Dewinter wil de werken onmiddellijk laten stilleggen. “Het stads- en districtsbestuur moeten kleur bekennen. Een moskee annex sport- en cultuurcentrum in de landelijke Polder is meer dan een brug te ver!” , klinkt het.

Filip Dewinter kondigt alvast aan het stadsbestuur te zullen ondervragen tijdens de eerstvolgende gemeenteraad. Ook in het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo zal districtraadslid Steve Van Broeckhoven het districtscollege om uitleg vragen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over “Filip Dewinter wil “bouwwerken zonder vergunning” aan Al-Iglas moskee in Berendrecht laten stilleggen”

  1. Fijn dat er politiekers zoals Dewinter en Van Roy zijn die consequent – met gevaar voor hun eigen leven – blijven vechten tegen de verdere islamisering van onze contreien. Elke Vlaming die begaan is met zijn vrijheid, zijn welvaart, zijn cultuur en zijn tradities zou deze politici moeten steunen en toejuichen.

  2. Doet me denken aan een indertijd CVP burgemeester van Beringen die met de dood bedreigd werd omdat hij werken aan de moskee liet stilleggen omdat er aanpassingen gedaan werden die niet volgens de vergunning verliepen. Hij werd teruggefloten door het tjeven directoraat en heeft aan het kortste eind getrokken.

Plaats een reactie

Delen