Twee politieagenten in Bedfordshire, Groot-Brittannië. Daar zijn hoofddoeken bij de politie al toegelaten. - Foto: Shutterstock

Twee politieagenten in Bedfordshire, Groot-Brittannië. Daar zijn hoofddoeken bij de politie al toegelaten. - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Finland onderzoekt of hoofddoek mogelijks deel van politie-uniform kan worden

Niels Geerinck

Het Fins Ministerie van Binnenlandse Zaken is aan het onderzoeken of er een mogelijkheid bestaat om de vrouwelijke politiebeambten hun hoofddoek te laten dragen tijdens het uitvoeren van hun functie. Dit zal dan officieel onderdeel worden van een nieuw politie-uniform.

Het onderzoek komt op vraag van Kirsi Pimia. De secretaris voor Binnenlandse Zaken wil bekijken of hijabs onderdeel kunnen worden van het politie-uniform of grenswacht. Ook de voorschriften voor reddingsdiensten worden herbekeken.

Verbod

Momenteel heerst er een verbod op religieuze, politieke of ideologische symbolen in politie- en militaire uniformen. Het verbod is er om te zorgen dat de openbare beambten als neutrale partij te worden gezien.

Het verbod kwam eind vorige week ter discussie. Toen liet de 20-jairge Fardowsa Mohamud weten dat ze geweigerd was bij het Finse leger, omwille van de hoofddoek. De Fins-Somalische reageerde via haar sociale media. “Ik ken veel vrouwen die hijabs dragen die geïnteresseerd zouden zijn in het doen van militaire dienst en het doen van politiewerk, maar als het wordt uitgesloten, dan is er geen mogelijkheid.“, aldus Mohamud.

“Uniformen leven mee met de tijd”

“We overwegen en wegen nu of we bepaalde groepen van deze principes moeten uitsluiten”, zo verklaarde Pimia het onderzoek. In de studie zal een internationale vergelijking worden gemaakt van de ervaringen uit verschillende landen, met het dragen van hoofddoeken. Ook de kledingvoorschriften en voorschriften van verschillende sectoren komt in het onderzoek aan bod.

Er zal onderzocht worden of het dragen van een hoofdoek evenwel een veiligheidsrisico inhoudt voor de politie. In verschillende landen variëren de gebruiken omtrent religieuze symbolen bij officiële ambten. In Groot-Brittannië en Zweden is de hoofddoek al onderdeel van het politie-uniform.

“Uniform leeft ook in de tijd. Toen de vrouwelijke politie kwam, werd de uniformcode aangepast. Ik ben van mening dat we alle Finnen in staat moeten stellen om te solliciteren om voor de politie te werken”, zo reageert secretaris Kirsi Pimia. Het onderzoek zal waarschijnlijk deze zomer afgrond worden. Finaal zal het besproken worden met de politionele raad.

Volgens Pimia wil de overheid mensen met verschillende etnische achtergronden als politiemedewerkers laten functioneren, om het vertrouwen binnen verschillende groepen mensen te versterken. “Naar mijn mening zou het toestaan van het dragen van hoofddoeken er een onderdeel van zijn”, zo sluit Pimia af.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

13 gedachten over “Finland onderzoekt of hoofddoek mogelijks deel van politie-uniform kan worden”

  1. Indien de regel neutraal is, dan is dat voor iedereen en voor elke overtuiging. Een uitzondering maken voor een hoofddoek (= uit het buitenland ingevoerd attribuut dat tot voor een 30-tal jaren in Europa volledig onbekend was!) kan dus enkel indien er ook symbolen van andere overtuigingen worden toegelaten.
    En wie eigent zich dan het recht toe om te bepalen welke overtuiging toegelaten/geweigerd wordt?

  2. Ik ben Nederlander, moet ik dan een kaaskoppen hoofddeksel dragen? En de pastafarians bij de politie hun vergiet op het hoofd… De Britse Sikhs agenten hebben al minstens 15 jaar hun tulbantje op. Ach, we leven in een all-inclusive maatschappij. Geheim agenten onherkenbaar in boerka.

  3. onnozelaar dan kan ik ook eisen om een hakenkruis ,hamer en sikkel,een rode ster enz dienst te doen bij politie ,leger enz ( in princiep nog veiliger dan een hoofddoek Symbool van een geradicaliseerde moslim0

  4. Hoe kan zulks nu een onderdeel zijn van een jarenlang erkend officieel Fins politie-uniform? Wie zich bij de Finse politiemacht wil begeven moet zich naar hun gebruiken schikken en dat is in de eerste plaats het officiele uniform; geen hoofddoek!. Een uniform dat symbolen toelaat van vrouwelijke onderdrukking of totalitaire regimes zoals de islam kan in een geciviliseerd land geen optie zijn. Hoe kan zoiets ter sprake komen?

  5. Raar dat dit niet in het nieuws komt in Finland… Niet omdat er eentje met een idee afkomt dat daarom de hele wet zal veranderen… Even terug uit proportie getrokken nieuws.

Plaats een reactie

Delen